Ексдепутатът Баташки поздравил Саддам от Първанов

Добрите неща не се правят с наказателни акции срещу един народ коментира ембаргото на ООН срещу Ирак Емилия Масларова, заместник-председател на "Коалиция за България", пред Би Ти Ви

Г-жо Масларова, Вие заедно с Жан Виденов и Мими Виткова сте била част от делегация, която е пътувала през ноември 2000 г. до Багдад. Кой ви покани?

Това пътуване беше официално пътуване от страна на българския парламент. Това беше парламентарна делегация, по линията на групите за приятелство с парламентите на различни страни. Такива делегации и такива контакти има с всички парламенти, в целия свят.

Имала е статут на парламентарна делегация от българския парламент?

Разбира се. Бяха поканени депутати от всички парламентарни групи по определен брой, някъде около 13 или 14 човека. Няколко пъти тогавашният посланик на Ирак беше в българския парламент на разговори. . .

По покана на посланика на Ирак ли беше това пътуване?

Разбира се, на посолството на Ирак.

Кой покри разходите по това пътуване, г-жо Масларова?

То беше с чартърен полет на "Хемус еър", имаше и хуманитарна цел. Всъщност това беше четвъртият самолет, който занесе хуманитарна помощ в Ирак, след, ако не се лъжа, Франция, Русия, третата страна не си спомням. . .

Кой плати разходите по полетите?

Бизнесделегацията, която пътуваше заедно с екип от журналисти, около 15 човека. Имаше и около 14 човека лекари от "Пирогов", от Медицинска академия, от Военномедицинска академия.

Спомняте ли си кои бизнесмени дойдоха в Ирак?

Не ги познавам всичките, но най-известният беше г-н Гриша Ганчев, който аз познавам.

И Жан Виденов е пътувал в този самолет?

Да, Жан Виденов е пътувал с делегацията.

А Мими Виткова беше ли с делегацията?

Не. Бяха други лекари.

Само за една кратка справка. Г-н Йордан Соколов, председателят на българския парламент по това време. Беше ли тази делегация официална парламентарна делегация?

Йордан Соколов: Не, не е пътувала официална парламентарна делегация, която може да представлява българския парламент, която е била командирована в това ѝ качество. Така че нито първото пътуване на тримата депутати от БСП - Илия Баташки, проф.Зънзов и Златко Златев, нито пътуването, за което говори г-жа Масларова, е било парламентарно, нито пътуването на Илия Баташки вече през 2000 година.

Даже, ако представлява интерес за вашите зрители, пред мен е един брой на вестник "Новинар" от 3 май 2000 година. Това е пътуването на г-н Баташки. Има един редакционен материал "Соцдепутат подари пушка на Саддам за 1200 долара", в който се казва: "Соцдепутатът предал карабината на сина му Удай заедно с личните поздрави на Георги Първанов. . ."

Това вие къде го четете, във вестник "Новинар"?

Да. Отдолу под този материал, вече е интервюто с г-н Баташки, който заявява: "Бях на рождения ден на Хюсеин, защото съм в приятелския му кръг".

И това, което за мен също е интересно, на въпрос: "Вярно ли е, че сте предал много поздрави от Георги Първанов?", той отговаря, цитирам дословно: "Не виждам нищо лошо в това, че е пратил много поздрави за колеги социалисти".

Какъв политически коментар правите на това? Вашият извод в едно изречение?

Че най-малкото тогавашният председател на Висшия съвет на БСП, сегашният ни президент г-н Георги Първанов, е знаел за това пътуване, одобрявал го е, и дори, ако не е излъгал г-н Баташки, той го е натоварил да предаде неговите поздрави на Саддам Хюсеин.

Г-жо Масларова, председателят на парламента по това време твърди, че не е била парламентарна делегация.

Емилия Масларова: Г-н Бареков, аз определено не бих искала да участвам в такива политически интриги. Защото тук става по-скоро партийна, а не политическа интрига. Българският парламент се представлява винаги, когато заминава толкова голяма група. При всички случаи посланикът имаше няколко срещи с г-н Соколов и след това с групата за приятелство. Значи, това са съвършено нормални, регламентирани взаимоотношения. Това едно. Второ, аз нямам спомен Република България да е прекъсвала дипломатическите си отношения с Ирак.

Въпросът беше само за статута на тази делегация. Дали тя е била парламентарна или от частен характер?

За мен това е толкова елементарно! Това беше делегация, която трябваше да отиде да види какво е състоянието на иракския народ в резултат на ембаргото, тъй като те искаха да гласуваме за премахване на ембаргото. . .

Тоест те са имали такова искане - да гласува България за премахване на ембаргото?

Абсолютно, абсолютно. Те го споменаваха в българския парламент. А ние от наша страна трябваше да разговаряме за външния дълг, т.е. за дълга, който Ирак има да връща.

Бяхте ли информирали за тази визита тогавашния председател на парламента?

Разбира се. Как може да си представите, че ще тръгнат 15 души народни представители за Ирак и българският председател на българския парламент няма да знае?

Как реагираха тогава иракските Ви колеги, с които се срещахте, като разбраха, че всъщност в делегацията липсват депутати от СДС? Доколкото си спомням, те са се върнали на летището, като видели, че Жан Виденов влязъл в самолета.

Да. То беше просто комично, защото това говори за други неща. Но трябва да ви кажа, че ние се опитахме съвсем спокойно да кажем, че е имало някакви проблеми. . . Но явно те са разбрали. . .

Те като официална делегация ли ви приеха?

Да, като официална делегация ни приеха. . .

С кого се срещнахте в Ирак? С кого бяха вашите срещи на най-високо политическо ниво?

Срещата ни беше с председателя на парламента и представители на всички комисии на иракския парламент, тъй като делегацията, която съставляваше, беше повече от колеги, освен, от групата за приятелство. Между другото аз съм и в групата и с Кувейт, за приятелство, и с Щатите, и с Русия, и с Швейцария, с Германия. Това са съвсем нормални неща.

Въпросът е, че вашите срещи бяха на високо политическо ниво. . .

Абсолютно. Значи, не политическо, на високо ниво на равнище Народно събрание.

Ами то е политически орган, Народното събрание.

Той е политически, но то не е в тези рамки, които искате, така, да ги коментираме. Ние отидохме да разговаряме за българския дълг, а те да ни кажат проблемите си със снабдяването на иракския народ с храни.

Бизнесмените водиха ли разговори през това време?

Те си имаха отделна програма. Във всяка парламентарна делегация бизнесмените имат самостоятелна програма, в която ние не участваме, в нея. Срещнахме се с председателя на парламента и представителите на всички комисии в парламента, тъй като и ние представлявахме социалната комисия, здравната комисия, комисията за младежта и спорта, комисията по земеделието, комисията по регионалното развитие. . .

Тоест, макар че вашите срещи са били с политически органи и вие, както казвате самата, сте били парламентарна делегация, може да се каже, че вашите срещи не са имали политически статут от официален характер?

Абсолютно, да, да. Ние отидохме просто да се запознаем и да предадем, всеки във своята си парламентарна група да разкаже в крайна сметка каква е ситуацията. И, разбира се, ние поставихме въпроса за външния дълг. Реакцията на представителите на иракския парламент беше, че всъщност те са в състояние веднага да платят външния дълг, стига да падне ембаргото.

Кой ви направи това предложение за отпадането на ембаргото?

В разговора беше казано официално - ние ви предлагаме, помогнете да отпадне ембаргото, за да можете да си вземете дълга.

Има ли други пъти, когато депутати примерно пътуват на такива официални срещи, а Народното събрание не поема разходите?

Предполагам, че има, защото има различни покани към определени депутати от различни страни. По линия на приятелството в различни страни това се прави... Искам и още нещо да кажа за финал - че добрите неща се правят с добри дела, не с наказателни акции към цял един народ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?