Ексдиректор в МП: Имам доказателства, че ВМРО се издържа от продажба на гражданство

Катя Матева разказа за натиск срещу нея след като Каракачанов станал вицепремиер

Ексдиректор в МП: Имам доказателства, че ВМРО се издържа от продажба на гражданство

Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство. Това каза в отговор на въпрос пред бТВ в петък Катя Матева, бивш директор на отдел "Българско гражданство” в Министерството на правосъдието.

Матева каза, че няма да оповести в ефир доказателствата и уточни, че не е давала съгласие да се оповестяват сигналите до ДАНС, които е подала през 2016 г.

Тя е освободена от поста в края на септември 2017 г. Уволнена е дисциплинарно, но не знае какви са мотивите, не е била извикана да дава обяснения, не е привлечена и към наказателна отговорност.

На обвинението на военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че е водила антибългарска политика като е давала предимство на турски граждани пред тези от Македония, тя отговори, че е спазвала закона. И отрече да има някаква връзка с ДПС.

В своя защита тя цитира и данни за 15-годишен период. От 2011 г. до 2016 г. 1200 души от Турция са получили българско гражданство срещу 70 000 от Македония, и 31 хил. от Молдова. При това става дума за родени в Турция деца на български граждани.

Арестите в Агенцията за българите зад граница Матева определи като нещо, което рано или късно е трябвало да се случи. По думите ѝ практиката за подкупи за получаване на гражданство е добре известна.

Матева посочи, че докато е била на служба в МП е получавала множество сигнали, даже на опашката за взимане на документите бъдещите български граждани си говорели кой колко е дал на посредниците. "Така че тази практика е отдавна", посочи тя.

На въпрос има ли доказателства тя уточни: "Разбира се, че имам доказателства иначе нямаше да пратя тези обяснения и съм се подписала под тях". И уточни, че през септември  2016 година е изпратила сигнала си до премиера Бойко Борисов, а през март 2017-та – до президента.

"Това не е донос. Има си органи, които могат да докажат дали това е така. Не е моя работа аз да събирам доказателствата. Дори и аз да ги събера нямат никаква процесуална стойност. Нали за това в държавата има институции. Не може да се оставя на гражданите да събират доказателства", посочи бившата служителка на МП.

"Да, имам доказателства, че Каракачанов и ВМРО се издържат от продажба на българско гражданство. Не искам да ги обявявам в ефир, защото ще загубят стойността си. Аз съм един чиновник, който спазва закона", допълни тя.

На обвиненията на Каракачанов, отправени в същия ефир няколко дни по-рано, че след като ДАНС ѝ отнема достъпа до класифицирана информация тя започва да пише доноси, както и че приоритетно е давала гражданство на турски граждани, Матева отвърна: "Аз съм била държавен служител и не мога да водя политика. Чиновниците изпълняват закона. Не съм спирала никакви преписки. Никой не ме е търсил, нито в полиция, нито в прокуратура. Специално ходих до прокуратурата да си извадя удостоверение – от 26 септември – че срещу мен няма обвинителен акт."

Матева обяви също, че срещу нея е имало натиск.

"Имаше натиск, постоянен - върху доста хора. След като видях, че след всички сигнали, които подадох, тези хора още повече се издигнаха – особено Каракачанов – той е вицепремиер с огромен ресурс, реших, че няма смисъл да продължавам и моята битка за спазване на закона е била наивна", посочи Матева в заключение.

И намекна, че тя и семейството ѝ са подложени на репресия и са обект на "брутални действия", но отказа да посочи какви.

"След като този човек стана силов вицепремиер спрямо мен бяха предприети брутални действия", посочи Матева.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?