Екшън: Кметът на Несебър встъпи в длъжност с белезници (Видео)

Николай Димитров беше доведен в общинския съвет с белезници и под конвой

Николай Димитров пристигна в общинския съвет под конвой и с белезници. Сн. БГНЕС

Кметът на Несебър Николай Димитров положи клетва в понеделник, за да започне четвъртия си мандат. Този път обаче той го направи и в качеството си на арестант. Димитров беше докаран под конвой и с белезници от София в Несебър, за да участва на първото заседание на новия общински съвет в града. За полагането на клетва като кмет белезниците му бяха свалени.

Дни преди местните избори кметът и двама общински съветници бяха задържани по обвинение в купуване на гласове. Димитров бе избран за нов мандат още на първи тур, докато самият той бе в ареста.

Церемонията по встъпването му в длъжност бе също толкова драматична. Тя се проведе в препълнената зала на общинския съвет, докато пред общината се бе събрал протест в подкрепа на Димитров. Митингът беше организиран от инициативния комитет, който издигна кандидатурата му за нов мандат.


Николай Димитров влиза в залата на общинския съвет с белезници. Сн. БГНЕС

С възгласи "Свобода" хиляди жители на общината изразиха подкрепата си към кмета. Николай Димитров благодари през сълзи на своите съграждани и каза, че те не са се поддали на "тази провокация и гнусна интрига" срещу него.

"Той ще положи клетва на химна на България с белезници и защо трябва да водим редовно избран кмет под конвой? В случая са му нарушени правата на гражданин и на редовно избран кмет", каза пред БНР Яни Николов от инициативния комитет, издигнал Димитров.

"Не може един човек, който е избран с 8000 гласа, да бъде обвиняван неправомерно, според мен", добави друг човек от комитета - Петър Козаров. Според участници в протеста "не може да се говори за купуване на гласове при такава огромна подкрепа за задържаните".


Пред сградата на общината протестираха граждани на Несебър, които смятат, че кметът е невинен и трябва да бъде освободен. Сн. БНР

Въпреки че положи клетва като кмет, Димитров не може да изпълнява функциите си от ареста. Той ще трябва или да посочи свой заместник, който да ръководи общината, или общинският съвет да избере временно изпълняващ длъжността.

Адвокатът на Николай Димитров - Ина Лулчева, написа писмо до Специализираната прокуратура, в което поиска да бъде променена мярката му за неотклонение, за да може той да встъпи в длъжност. Тя напомни, че става дума за демократичен избор на гражданите и ако той не може да поеме функциите си, то това би било подменен вот. Във второ писмо до спецпрокуратурата Лулчева поиска незабавно той да бъде освободен от ареста, а постановлението за привличането му като обвиняем за купуване на гласове да бъде отменено като издадено от некомпетентен орган.

"Ако имаше действаща и реално работеща в интерес на закона и гражданите прокуратура, която иска да спазва закона, трябваше да ми бъде отговорено в тридневен срок. До момента нямам отговор. Това е абсолютно в нарушение на закона. Прокуратурата си позволява в нарушение на закона да се прави все едно тези молби не съществуват", посочи адвокат Лулчева пред БНР.

Според нея специализираните прокуратура и съд не са компетентни да се занимават с дела за купувана на гласове, респективно с делата срещу политическите права на гражданите.

"Задържането на Николай Димитров от тази прокуратура и от този съд е все едно да ви задържи лесничеят. Това е напълно незаконен арест", коментира Лулчева.

"Ако той не беше транспортиран, за да положи клетва, въпросът Ви щеше да бъде - а защо блокирахте възможността на кмета на Несебър да положи клетва", коментира пред репортери главният прокурор Сотир Цацаров. На въпрос дали се е налагало кметът да бъде откаран с белезници за полагането на клетвата, Цацаров отвори, че спецпрокуратата само е издала необходимото разрешение, а самото "откарване" е "работа" на Главна дирекция "Охрана".

Във връзка с аргументите на адв. Ина Лулчева, че случаят с кмета на Несебър не е от компетентността на Специализираната прокуратура, Сотир Цацаров отвърна, че не коментира адвокати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?