Ексминистър -калинка е ораторът на ДПС срещу "ксенофобски" уволнения

Станислав Анастасов от ДПС. Сн. БГНЕС

Станислав Анастасов от ДПС, който излъга за дипломата си от мюнхенски университет преди да бъде назначен за екоминистър в кабинета "Орешарски", и в петък продължи с обвиненията на сегашните управляващи за политически уволнения на кадри от ДПС. Интересно е, че ДПС са избрали именно Анастасов да се извява като говорител на движението по тази тема. Миналата година, след като бившият екоминистър от ДПС Искра Михайлова стана евродепутат, движението определи за неин наследник на поста 31-годишния Станислав Анастасов, чиято кариера до онзи момент се е развивала само по партийна линия и нямаше никакъв опит в управлението.

Въпреки това лидерът на ДПС го окачестви като "много, много стойностен министър", а тогавашният премиер Орешарски го нарече "силна кандидатура". В официалната визитка на Анастасов, качена на сайта ДПС, бе съобщено, че той е завършил "Информатика“ в Техническия университет – Мюнхен (ТУМ), Германия. След запитване на медии обаче от престижния мюнхенски университет заявиха, че Анастасов няма диплом за завършено образование, след което той бе принуден да признае, че само е учил там, но имало причини, поради които не се бил дипломирал.

Тази "дребна" лъжа на "стойностния" министър от ДПС, както и други високопоставени назначения на кадри на движението без квалификация и опит, се превърнаха във визитка на "експертно -политическото" правителство, чиято емблема обаче си остана "успелият млад мъж" Делян Пеевски, избран злополучно за шеф на ДАНС.

От известно време ДПС провежда изобличителна кампания срещу кабинета "Борисов" за уволнения на свои кадри, като обвинява за това не директно Борисов и партията му ГЕРБ, а партньорите им от Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

В петък и БСП се включи в атака, като заяви, че 570 нейни кадри са уволнени от началото на мандата. Социалистите твърдят, че имало и орган, който разпределял порциите на властта между четирите партии в коалицията.

Станислав Анастасов от ДПС пък отново чете списък с техните хора, които са освободени. Общият им брой вече достигал 334 души.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова отговори, че не знае за такива числа и те са силно завишени.

Анастасов обеща, че и следващата седмица ще продължат да четат списък на уволнените от ДПС, който бил "живия летопис на политическата репресия”.

Освен това каза, че ще предостави на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев списъка с уволнените от ДПС.

В четвъртък Кънев каза, че желае да получи този списък и обеща да обиколи с него министерствата, за да разбере дали тези служители са освободени несправедливо. Наша отговорност е нито един български турчин не е бъде уволнен заради името му, посочи той.

В петък ГЕРБ и РБ оставиха без реакция изявлението на Анастасов на тема "уволнения" и "ксенофобия". Той от своя страна заяви, че гласувалите за РБ български граждани са "истински демократи", "за разлика от вас и ръководството на Реформаторския блок, което се изроди ксенофобско" и завлякло избирателите си в "тресавището на ксенофобията".

Депутатът от ДПС цитира изказване на Радан Кънев по друг повод, в което според него той е казал, че с Патриотичния фронт нямат никакви различия. "Вашите избиратели не са гласували за това. При това положение не бих се учудил тези 290 000 истински демократи, обичащи свободите, да потърсят други, включително Движението за права и свободи”, заяви той.

Преди ден Радан Кънев заяви, че "докато ДПС беше на власт, кьорав седесар на служба не остана". Той отбеляза, че на служба са останали само един кръг хора, които са се записали в ДПС, което пък му даде повод да попита "къде е Бисеров". Радан Кънев каза още, няма да търпи обвиненията на ДПС в "ксенофобия", напомняйки, че веднага след 1989 г. СДС излезе да зашити правото на етническите турци да си върнат българските имена.

След четенето на "летописа" в сряда народният представител от ГЕРБ Цветомир Михов заяви, че ДПС използва страховете на хората, за да управляват.

Междувременно малко по-късно през деня БСП подхвана стара теза на лидера на ДПС Лютви Местан. Използвайки отново предавания пряко по националната телевизия парламентарен контрол, соцпартията обвини Реформаторския блок в преяждане с власт. Мая Манолова нападна вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова, че "е на върха на политическата метла". Двете извадиха цифри за уволнения и назначения.

Според Бъчварова новите назначения през януари са 18 от общо 126 и всички са със степен магистър. Нивото било изключително ниско и показва, че ГЕРБ и останалите от управляващото мнозинство са заложили "повече на устойчивост, отколкото на политическа чистка".

Манолова върна жеста с информация за 543 назначения и уволнения за три месеца. И се възмути от действията на депутати и министри по места. "Искате или не вие сте на върха на политечската метла. Жалко, че не сте забелязали, че има министерства изцяло във феодално владение на определена партия - назначават се футбористи, баничари и седесари", обяви Манолова.

След това тя се обърна към Радан Кънев - ледир на ДСБ, с думите: "Реформаторите преядохте с власт". Ден преди това Кънев заяви, че "кьорав седесар не е останал" в службите след управлението на БСП и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България