Ексминистър Николай Цонев окончателно оневинен по първото си дело

ВКС потвърди оправдателната му присъда за сключването на 4 неизгодни сделки през 1999 г.

Николай Цонев. Снимка: БГНЕС

Първата оправдателна присъда на бившия военен министър Николай Цонев влезе в сила, след като в петък Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го оневини по най-старото му обвинение за сключване на 4 неизгодни сделки през 1999 г.

 

Прокуратурата твърдеше, че още като шеф на дирекция "Управление на доставките" в Министерството на отбраната Цонев е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо.

 

Министерството бе завело срещу Цонев и иск за 970 653 лева за нанесените щети, който бе последователно отхвърлен и от трите съдебни инстанции.

 

Въпросното разследване първоначално бе прекратено от военната прокуратура заради липса на данни за престъпление, но след идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. бе подновено покрай ударното подаване на сигнали от тогавашния министър Николай Младенов срещу предшественика му.

 

В окончателното решение на ВКС, качено в петък на сайта на съда, се посочва, че "безспорно е установено, че с изключение на последната процедура за двата двигателя за товарен автомобил, подготовката на останалите е започнала много преди встъпването на подсъдимия Цонев първоначално на длъжността директор на дирекция "Управление на доставките"-МО със значително "по-свити" правомощия".

 

"Заявките за министерството са били подадени още в края на 1998 г. и обсъдени и обобщени от съответните родове войски, като съобразно тях са били предложени съответните разходи в бюджета на МО, като това впоследствие е намерило отражение и в предмета на провежданите процедури на държавни поръчки от МО", приемат още върховните съдии Елена Величкова, Евелина Стоянова и Николай Дърмонски.

 

Прокуратурата вече не поддържа обвинението на Цонев за дружеството "Терем"

 

Междувременно стана ясно, че до месец се очаква втора оправдателна присъда на ексминистъра да влезе в сила, след като прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията срещу него по делото му за за неправомерно увеличаване на капитала на държавното дружество "Терем" ЕАД

 

В момента казусът е обявен за решаване от ВКС и се чака окончателното решение в рамките на препоръчителния едномесечен срок.

По това дело държавното обвинение твърдеше пред първите две съдебни инстанции, че на 25 юни 2009 г. Цонев е увеличил капитала на дружеството с над 38 млн. лв. и така е позволил постъпилите финансови средства да останат в "Терем", вместо на държавата да бъде изплатен дивидент от близо 19 млн. лв.

Според обвинителната теза Цонев е нарушил постановление на Министерския съвет и правилника за реда за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Софийският градски и Софийският апелативен съд обаче го признаха за невинен и отхвърлиха като неоснователен иска от името на финансовия министър Симеон Дянков за 9.123 млн. лв.

В края на 2010 г. СГС оправда Цонев и по обвинението, че е ощетил държавата с 8 млн. лв., като е сключил неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари. На процеса стана ясно, че всички военни експерти и отговорни служители в системата са поставили положителна резолюция за проекта, а накрая бившият шеф на Генералния щаб ген. Златан Стойков е подписал договора.

Единственото незавършило дори на първа инстанция засега дело срещу бившия военен министър е най-шумният процес срещу него – за предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров, по което Цонев е подсъдим заедно със съдия Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Споделяне

Още по темата

Още от България