Експеримент с електронен вот в девет софийски секции

Възможност за електронно гласуване ще бъде въведена за пръв път у нас експериментално за предстоящите парламентарни избори в девет секции в Девета френска езикова гимназия в София, съобщи в петък говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

Възможността на такъв вид гласуване бе въведена с промените в изборния закон, сега се въвежда пробно, като за целта ще бъдат обучени членовете на секционните и районните избирателни комисии, които ще обработват данните от гласуването, както по традиционния начин, така и по електронен път.

Секциите ще бъдат оборудвани с непрозрачни кутии, магнитни карти за управление на системата и автоматизирана система, с която ще бъде отчитан резултатът, както и техническо устройство за включване на техническата система. Устройството ще бъде с екран, върху който чрез докосване ще се изпълняват команди.

Който желае да гласува електронно във въпросните секции, ще трябва да поиска специална магнитна карта, с която да даде вота си. Техническото устройство ще

издаде писмена разпечатка, с която избирателят ще бъде убеден, че това, което е избрал върху монитора, е правилно отбелязано и върху хартията. Тази хартиена разпечатка ще бъде сгъната и поставена в непрозрачна избирателна кутия, която ще бъде заедно с голямата прозрачна урна, обясни Троянов.

Само една фирма е изявила желание да осигури техническата обезпеченост и софтуера за този експеримент - "Лирекс БГ" ООД, а стойността е 100 000 лева без ДДС.

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009