Експериментални лекарства са били откраднати от болницата по хематология в София

Експериментални лекарства са били откраднати от болницата по хематология в София

Лекарства, предназначени за клинични проучвания, са били откраднати при обир в Специализираната болница по хематология, съобщи бТВ. Професионалисти са разбили болничната аптека и са откраднали експериментални лекарства за хиляди левове.

Рано в сряда сутринта фармацевтите от Националната болница по хематология откриват, че в склада, в който се съхраняват лекарствата с клинични проучвания, липсват над 30 кутии с експериментални медикаменти, които са се съхранявали в хладилници.

Обирджиите са били повече от двама, като са действали изключително професионално. Те са влезли през външната врата за болничната аптека като са я разбили и са заглушили СОТ системата на болницата.

Крадците са знаели в детайли разположението на аптеката. Атакуват прецизно само и единствено стаята с лекарствата по клинични изпитвания. Разбиват външната ѝ врата, където видеонаблюдение няма.

Липсата първа установява Цветанка Вълчанова, която ръководи аптеката.

“Влизайки в стаята за клинични изпитвания, ме посрещнаха едни кашони разхвърлени и поглеждайки към хладилника видях, че той е празен”, заяви ръководителят на болничната аптека Цветанка Вълчанова.

На записите на най-близката охранителна камера няма следи. Това са хора, които са знаели, какво правят и какво да търсят, къде да отворят  шкафовете и какво да вземат”, каза изпълнителният директор на болницата по хематоголия доц. Бранимир Спасов.

Откраднатите лекарства са били предназначени за пациенти с редки хематологични заболявания. Взети са и празни опаковки. От болницата отхвърлят да е замесен вътрешен човек.

“Една от хипотезите е, че са влезли злосторници и са взели, каквото им падне. Втората е, че има саботаж”, обясни Цветанка Вълчанова, ръководител на болничната аптека.

“Това е с цел да бъде дискредитирана болницата”, смята директорът ѝ доц. Бранимир Спасов.

От СДВР казаха, че са проведени разпити, направен е оглед, а извършителите се издирват. Очаква се до дни лекарствата да бъдат възстановени в аптеката.

Споделяне

Още от България