"София Денс Уийк 2012"

Експерименти и провокации в танца завладяват столицата

Delrevés изпълняват "танц във въздуха" – "Guateque"

"Има кратък път до щастието и танцуването е един от тях", гласи една мисъл. Вече пета година един софийски фестивал среща почитателите на танца с най-съвременния му вид, а селекцията на представленията е от световна класа. Това е "София Денс Уийк", който през 2012 г. ще се проведе от 29 септември до 6 октомври.

Още на 23 септември от 20.30 ч. фестивалът започва с безплатен спектакъл на открито. На фасадата на НДК откъм "Фритьоф Нансен" испанците от Delrevés ще изпълнят "танц във въздуха" – "Guateque". Спектакълът е вдъхновен от популярния въпрос "защо ходим на партита?”. Мъж и жена преживяват различни срещи в една купонджийска нощ. Игра на прелъстяване, борба за власт, чувство за несигурност, гордост, страх, саморазрушение и фрустрация обитават социалните ни отношения. Естественото движение на танцьорите във въздуха хармонира със специално създадената аудио-визуална среда. Музикалната атмосфера, постигната от смесването на електронни звуци, живи инструменти и глас, допринася за интимната енергия на спектакъла. Композициите са вдъхновени от известни мюзикъли от 1970-те години.

Официалното откриване на "София Денс Уийк" на 29 септември е запазено за енергичния французин Пиер Ригал и най-новият му спектакъл STANDARDS. Авангардният хип-хоп стил на Ригал този път "изучава” пространството на един флаг, който символизира френската нация. Чрез разтеглянето и изкривяването на тази въображаема териториална граница, артистите от STANDARDS поставят въпросите за свободата и индивидуалността на отделния човек, приел да бъде част от обществото.

Фейсбук и Туитър манията са вдъхновили спектакъла "Talking Head" ("Говореща глава") на австрийците от Liquid Soft (30 септември, зала 2 на НДК). Най-авангардният японски хореограф Хироаки Умеда ще представи на 5 октомври в зала 1 на НДК два 20-минутни спектакъла – "Haptic" и "Adapting for Distortion". Радикални и провокативни, изключителните хореографии на Умеда, вдъхновени от уличните стилове и буто танца, се случват в среда от драматично осветление, проблясващи кибер образи, електронни ритми и пращящи дигитални звуци.

На финала на фестивала – 6 октомври, зрителите ще се запознаят с приказния свят на унгарците от Negatív varieté. "Jugglers Illuminated" е вълнуващо детско "Баухаус" (легендарно училище за модерни изкуства) представление – театър на сенките, вдъхновен от личността и работата на влиятелният унгарски артист Ласло Мохоли-Наги.

В официалната програма на "София Денс Уийк" са включени още още три представления на европейски формации, изразяващи различни тенденции в съвременния танц. Паралелно ще се провеждат безплатни ателиета, събития на открито, лекции, прожекции, дискусии, специален модул за деца и др. Три филма, посветени на танцовите сцени в Германия, Чехия и Испания, ще се излъчат в рамките на фестивала. Безплатни уроци по хип-хоп, джаз, характерен танц и др за младежи от 10 до 17 години ще има на 29 септември в НДК. За най-малките почитатели на танца хореографката Антония Лазарова е подготвила специална "работилница" – на 30 септември в "betahaus".

Билетите за "София Денс Уийк" са на цени от 8 до 40 лева. Пропускът за всички представления е 80 лева, а 50 лева струва входът за трите спектакъла в зала 1 на НДК.

Споделяне

Още от България