Експерт: Назначенията в КЗК, КФН и НОИ са като "зестра" преди предсрочния вот

Теодор Славев, сн: личен архив БНР

Народното събрание взима безотговорни, непрозрачни и недемократични решения. Депутатите са изнесли инициативите извън сградата на този орган, коментира Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи в четвъртък пред БНР по повод променените правила за избор на шеф на Комисията за финансов надзор.

"Процедурата е приключила, а уговорките са били направени задкулисно. Процедурните правила и изискванията са променени за един човек", каза Славев.

Според него в законодателството липсват сериозни изисквания за заемащия подобен пост и на критериите за образование и опит отговаря голяма част от населението в страната: "Няма как за пет дни нито да се направи задълбочено проучване нито за състоянието на органа, нито за подходящи кандидати."

"Хората отделят повече време, за да си изберат хладилник или телевизор, ние тук назначаваме хора, които да отговарят за милиарди", коментира Славев.

Само за месец НС започна и ще приключи три процедури – за Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и за управител на НОИ.

"Тези процедури трябва да се разглеждат като взаимосвързани, тъй като са част от задкулисното политическо договаряне. Идват предсрочни избори и това прилича на форма на зестра за довиждане. Окопаването във властта се прави, за да се осигурят властови гаранции за ключов достъп до тези регулаторни, контролни и надзорни органи, което ни дава основание да твърдим, че сме в състояние на превзета или овладяна държава", посочи анализаторът.

Съществува системна заплаха за върховенството на закона у нас заради дефицитите на парламентарните назначения, изтъкна още Славев и прогнозира, че може да бъде задействана т.нар. процедура за върховенство на закона, при която страната ни да бъде осъдена в съда на Европейския съюз. Експертът припомни тезата си, че няма как да се степенува думата "скандал“ по отношение на парламентарните назначения, защото скандалността е норма при тези процедури.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?