Експерт по киберсигурност уличи "Монитор", че добива биткойни чрез читателите си

Сайтът на Пеевски пък се оплака от "агресивна хакерска атака"

Сайтът на издавания от Делян Пеевски в. "Монитор" използва компютрите на читателите си, за да добива криптовалутата биткойн чрез програмен код. Това разкри експертът по киберсигурност Краисмир Гаджоков, автор на проекта "Медийно око 2.0".

"Работейки върху проекта ми "Медийно око 2.0", заредих "monitor.bg" (НИКОГА не чета този сайт!). По едно време чух, че вентилаторите на Mac лаптопа ми започнаха да се чуват доста силно. Прегледах всичко и видях, че браузъра ми Chrome натоварва много сериозно процесора. Буквално преди дни излезе новината за програмен код, който сайтовете добавят в страниците си и така "копаят" криптовалута, използвайки компютрите на посетителите си (прочутият сайт PirateBay го направи, но след много силна реакция го махна след ден). Отворих кода на сайта на monitor..bg и какво да видя – ТОЧНО този код е там! Затворих таб-а с "Минитор" – и заетостта на процесора ми веднага падна", написа Гаджоков в профила си във Фейсбук.

Според него по този начин батерията на лаптопа, през който е отворен сайт с подобен програмен код, се амортизира по-бързо от нормалното, а самият компютър започва да работи по-бавно. В кеша на Google обаче той остава видим при елементарна проверка.

Изданието на Пеевски видя опит да му бъде наложена цензура

Последва и официална позиция на "Монитор", според която изданието на депутата от ДПС е станало жертва на "агресивна хакерска атака".

"Истината е, че тя далеч не е първата за последните две години, в които агенцията съществува и се е посветила на разкриването на аферите и престъпленията на хората, крадящи от вас – нашите читатели. За съжаление, подозираме, че няма и да е последната", се казва в редакционната реакция.

Традиционно за политиката на изданието, то директно обвинява за вградения в адреса му програмен код за "копаене" на биткойн обичайните заподозрени – партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България", собственика на "Клуб Z" и фармацевтичен магнат Огнян Донев, както и издателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев.

"Този път при атаката е вкаран злонамерен код за добиване на криптовалута, чиято цел е да блокира компютрите – и вашите, и нашите. За да не можем ние да ви казваме истината. А вие – да я прочетете. Докато специалистите ни събират доказателствата, нужни, за да се предадат на компетентните органи организаторите на тази злонамерена атака, те сами си свалиха маските. И показаха същността си – на алчни златотърсачи, обхванати от панически гърчове, че заради разкритията ни кранчетата им пресъхват едно след друго, а възмездието за престъпленията им наближава", продължава позицията не без солидна доза патос.

От "Монитор не посочват никакви доказателства за авторството на "агресивната хакерска атака", въпреки че правят директна връзка между вграждането на програмния код, разкрилия го експерт Красимир Гаджоков и "Клуб Z", който препечата постинга му от Фейсбук.

Споделяне

Още от България