Експерт прогнозира поскъпване на лекарства заради нов вид защита

Нови изисквания по отношение на сигурността на лекарствата е възможно да доведат до оскъпяването на някои от тях, прогнозира във вторник доц. Илко Гетов, преподавател във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет - София по време на форум, организиран от Българската асоциация по лекарствена информация.

Става въпрос за новата европейска директива, предвиждаща от 2015 година лекарствата, които са най-застрашени от фалшифициране, да имат специални баркодове, с които ще може да се проследява всяка продадена опаковка.

“Въвеждането на бар-кодовете ще наложи търговците на лекарства на едро и дребно да сменят софтуера, с който работят, а тези инвестиции ще оскъпят и лекарствата“, смята Гетов.

“Черен триъгълник ще бъде символът на нови лекарства, за които е възможно да се появят неописани в листовката странични ефекти“, каза още Гетов. Триъгълникът е сигнал за пациента, че при подобна поява трябва да сигнализира лекуващия лекар или Изпълнителната агенция по лекарствата. При натрупване на много и идентични сигнали за нежелани реакции агенцията ще може да изисква нови проучвания за безопасността на лекарството, промяна на неговия статут или ограничаване на предписването му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?