Експерт със среден профил и адвокат са предложени за шефове в КФН

Карина Караиванова предлага Румен Соколов и адв. Йордан Чомпалов за надзорници на капиталовия пазар и пенсионните фондове

Експерт със среден профил и адвокат са предложени за шефове в КФН

Бивш журналист и адвокат са предложенията на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова за зам.-председатели на 5-членната институция. Към нея има огромни очаквания за реформи, като това е и една от специфичните препоръки на Европейската комисия към България за 2017 г.

Бившият финансов журналист, а впоследствие експерт по комуникации в "Българската фондова борса“ Румен Соколов е предложен да заеме вакантния от години пост на зам.-председател на КФН с ресор "Надзор на инвестиционната дейност“.

"Квалификацията и професионалния опит на Соколов в най-голям степен свидетелстват за богатия опит и задълбочените му познания в специфичната област на капиталовите пазари“, посочва Караиванова в писмо до председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Румен Соколов е икономист по образование, който е работил дълги години в медиите, включително в "Капитал“, Ройтерс и е бил в управлението на медийната група "Инвестор.БГ“. Впоследствие става главен експерт във фондовата борса, а паралелно от 2007 г. е управител на дружеството на БФБ "Сервиз Финансови Пазари“, което предоставя възможност на публичните компании да разкриват информация пред обществеността чрез платформата X3 News.

За ръководител на осигурителния надзор, който се занимава с пенсионните фондове, се предлага адвокатът от София Йордан Чомпалов, който в миналото е бил член на Държавната комисия по ценните книжа. За него Караиванова посочва, че е специалист по правото на ценните книжа и финансовите пазари, но не се посочва конкретен опит, свързан специално с пенсионния сектор. 

Караиванова аргументира избора на Чомпалов с богатия му опит в разработването на нормативни актове, което е "изключително полезно за разработване на принципно нови нормативни актове в областта на осигурителния надзор в КФН“. Като предимство се посочва познаването му за детайли на процесите в сферата на капиталовите пазари, което би имало полза върху надзора на инвестиционната дейност и възможностите за инвестиции на пенсионноосигурителните дружества. В професионалната биография на Чомпалов са изброени редица проекти за емитирани на облигации и акции на големи компании на международните пазари.
Кандидатите трябва да бъдат избрани след изслушване в Народното събрание. За победител се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако той не получи необходимите гласове, ще бъде открита нова процедура за избор.

Карина Караиванова зае поста на предишния председател на КФН Стоян Мавродиев преди година, но оттогава досега не успя да попълни екипа си заради предсрочните парламентарни избори.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?