Вече официално

Експертът на БСП Чобанов и ген. Симеонов дезертират към ДПС

Флейтата ще е говорител на движението, бившата спортна министърка се впуска в депутатска кампания

Петър Чобанов се готви да стане депутат от ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви официално, че Петър Чобанов, финансовият министър в кабинета "Орешарски", ще води две депутатски листи на движението – в Монтана и в 25-ти район в София. Бившият началник на отбраната ген. Симеон Симеонов е друго трофейно попълнение на ДПС за предстоящите избори. Той води листата в 24-ти район в София.

"Аз се запознах с Петър Чобанов след избирането му за министър на финансите. Той е един от ярките представители на гражданската квота в листите на ДПС", коментира Местан в четвъртък при представянето на кандидатите за водачи на листи на ДПС за предсрочните парламентарни избори.

Преди година и половина Петър Чобанов бе сред ярките представители на гражданската квота в листите на БСП, поставен на сигурното второ място в Пловдив след популярния водач Стефан Данаилов. След това експертът Чобанов, който е университетски асистент на Пламен Орешарски и се ползва с изключителното му доверие, стана финансов министър в политико-експертното правителство на БСП и ДПС. Днес пак в качеството на част от т.нар. гражданска квота вече е в листата на политическата сила, която "дръпна килимчето" изпод краката на кабинета "Орешарски".

При положение, че допреди година Чобанов нямаше собствена политическа биография и влезе в парламента и после в правителството най-вече заради Орешарски (предизвестен за премиер далеч преди изборите), най-вероятно сегашното решение на финансовия експерт е повлияно от неговия наставник. То до голяма степен обяснява и някои на пръв поглед необясними развития на събитията в последните месеци на кабинета "Орешарски" и потвърждава догадките, че премиерът е бил скъсал всякакви контакти с тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев, който го бе издигнал на поста.

Ходът на Чобанов е многозначителен и в ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) – финансово-индустриалният конгломерат около ДПС, която изпадна в криза след раздора между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски. Като финансов министър Чобанов няма как да не е наясно със скритите финансови машинации около "холдинга Доган", но очевидно офертата, отправена от ДПС, е била неустоима за "експертната" му съвест.

Отгледани правителствени кадри заемат първи позиции

Още един министър от правителството на Орешарски е водач на движението в листата в 23-ти избирателен район в София. Това е професорът по синтаксис Мариана Георгиева, станала известна сред журналистите със сложния си наукообразен изказ. Ст. н. с. Георгиева стана министър на спорта по изрично желание на ДПС, а и самата тя от години е близка до движението.

Станислав Анастасов, вторият екоминистър на ДПС в кабинета "Орешарски", който заемаше поста едва месец и половина и се оказа, че е излъгал за мюнхенската си диплома, също е водач на листа – във Видин.

Друг старателно отглеждан партиен кадър - зам.-министърът на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов, който нямаше никакъв управленски опит преди да го назначат на тази длъжност, е първи в Ловеч.

Областният управител на София област Емил Иванов очаквано води в 26-ти район София област. Там той има дългогодишни много добри позиции.

Ромски лидери (в пакет с ромски гласове) начело на листи

ДПС затвърди тактиката си да привлича ромски лидери, които гарантират ромски гласове. В листите за изборите на 5 октомври ще има двама ромски представители. Александър Методиев, известен като Бат' Сали, ще води в Кюстендил, а председателят на формацията ДРОМ Илия Илиев - в Ямбол. Около имената и на двамата се е вдигал достатъчно голям медиен шум, за Методиев с разследването за "частното енерго", за Илиев - за източването на НКЖИ. Двамата смениха и партийните си предпочитания. Докато Методиев гравитираше около БСП, преди да стане депутат от ДПС в предния парламент, Илия Илиев бе близък до ГЕРБ, дори бе общински съветник в столицата от партията на Борисов.

Четирима ще водят по две листи - Делян Пеевски в Пазарджик и Стара Загора, лидерът на ДПС Лютви Местан - в Кърджали и Хасково, Петър Чобанов - в Монтана и в 25-ти район в София, Камен Костадинов - във Велико Търново и Враца.

Сред останалите водачески места в листите няма изненади, защото там са поставени стари проверени кадри на партията. В Благоевград водач ще е Алиосман Имамов, който бе зам.-председател на парламента в 42-то НС. В Бургас е младият "ваканцуващ" Хюсеин Хафъзов, който бързо доказа, че е заслужил доверието на партията. Във Варна водач е Йордан Цонев. Във Видин листата на движението ще води Станислав Анастасов, който за близо месец бе министър на околната среда малко преди правителството на Орешарски да подаде оставка. В Габрово водач на листата ще е Четин Казак, а в Добрич – Рушен Риза. В Перник начело ще Нигяр Джафер, която бе председател на здравната комисия в предишния парламент. В Плевен ще е Митхат Метин, досегашен депутат.

Водач на листата на ДПС в Пловдив град е доскорошният областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, чието назначение от предишното правителство на поста бе посрещнато на нож в града. В Пловдив област води Джевдет Чакъров, който бе министър на околната среда в правителството на тройната коалиция.

Ахмед Ахмедов е водач на листата на ДПС в Разград. В Русе - Ферихан Ахмедова, в Силистра – депутатът в няколко парламента Рамадан Аталай, в Сливен – Янко Янков, а в Смолян – Мустафа Карадайъ.

Тунчер Кърджалиев ще е начело в Търговище, Айдоан Али - в Шумен.

Флейтата - пиар и говорител на движението

След като стана ясно, че поради артистични ангажименти музикантът Кристиян Коев - Флейтата няма да е водач на листата на ДПС в Перник, както неофициално бе разгласено, в четвъртък лидерът на движението Лютви Местан обяви, че Коев ще бъде пиар експерт на движението.

Самият Коев, станал известен като лице на февруарските протести от миналата година срещу високите сметки за ток, обясни пред журналисти, че ще е гласът на движението, ще представя партийните позиции по дадени теми, ще осигурява коментари. А избухналата в него любов към ДПС някогашният протестиращ срещу политическото статукво музикант обяснява с факта, че там намирали място само качествени хора.

"В началото на протестите нямах поглед върху политическия живот. Бях опитомен гражданин, който протестираше за едни сметки, но арестът ми ме насочи да гледам внимателно към политически живот", разясни в четвъртък сутринта пред водещите телевизии, които обиколи, Флейтата.

Той допълни, че ДПС е партията, в която той видял някакъв разум и умереност. Оценката му е, че почетният председател на партията Ахмед Доган е голям политик. "За съжаление, няма толкова много политици като него", допълни Коев. Той обясни, че не е видял нищо лошо в назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а ДПС е най-българската партия.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?