Експерти: Бежанците могат да поемат към ЕС по Кавказки маршрут

Германски аналитичен център анализира пет възможни сценария за бежанската криза

Експерти: Бежанците могат да поемат към ЕС по Кавказки маршрут

Експертите от известния германски аналитичен център SAT във Фрайбург се съмняват, че споразумението ЕС – Турция ще може да овладее миграционната криза. Договорката предвижда Турция да връща на своя територия бежанците, които са пристигнали в Гърция, но нямат шанс да получат убежище в Европейския съюз, като в замяна на това ЕС предостави на Анкара финансова помощ, визови облекчения и гаранции за начало на преговорите за присъединяване към ЕС.

Компанията SAT анализира пред германския в. "Ди Велт" пет възможни сценария за по-нататъшното развитие на ситуацията с мигрантите.

В най-оптимистичния вариант до края на 2016 г. количеството бежанци в ЕС няма да надвишава 1.8 млн. човека, което означава, че в Германия към сегашните 1 милион ще се добавят минимум още 800 хиляди души.

В най-лошия сценарий броят на бежанците ще бъде 5.4 млн. човека.

Според експертите от SAT настоящите преговори с Турция показват, че правителствата не разбират динамиката на произтичащото и се концентрират само в един от аспектите – а именно, искат да затворят един от маршрутите, при това игнорирайки други възможни фактори като например възникването на нови бежански потоци заради изострянето на конфликтите в Африка или създаване на нови маршрути през други страни.

Първият сценарий предвижда сключване на съглашение с Турция, на което германският канцлер Ангела Меркел възлага големи надежди за решаване на мигрантската криза.

Изследването на SAT показва, че дори в този случай броят на мигрантите, желаещи да попаднат в Германия, само се увеличава, тъй като, независимо от споразумението, сирийският конфликт остава неразрешен. От друга страна бежанците, сред които освен сирийци, има афганистанци, иракчани и пакистанци, могат да изберат маршрут през Северна Африка или Кавказ, за да стигнат до Западна Европа.

При този вариант максималното възможно количество бежанци е 2.1 млн. човека, а средното – 1.3 милиона.

Вторият сценарий – установяване на мир в Сирия, който според политиците, ще доведе до намаляване на броя на бежанците.

Симулация, направена от анализаторите в SAT, обаче очертава съвсем друг картина. Дори в света за миг да настъпи мир, независимо от него до края на годината в Германия ще пристигнат 1.8 млн. души. При този сценарий т.нар. Балкански маршрут остава отворен, тъй като политиците няма да имат политическа воля да го закрият, което, на свой ред, ще даде възможност да бъде ползван от иракчани и афганистанци.

Следващият сценарий – гражданската война в Сирия продължава. Балканският маршрут остава частично затворен и през него в Европа могат да влизат само сирийци и иракчани – тоест, хора от зоните на военните действия. В този случай до края на 2016 г. в Германия ще пристигнат около 2.3 милиона мигранти. Икономическите мигранти, които искат да се доберат до Европа, в този случай ще трябва да търсят заобиколни пътища, включително през Средиземно море до Италия.

В същото време войната в Сирия може да не остане единственият "достачвик" на мигранти.

Независимо, че Балканският маршрут е практически закрит, няма как се избяга от проблема, ако в Африка се появят т.нар. провалени държави, казва ръководителят на SAT Томас Арцт.

Компанията е проучила какво би могло да произтече, ако тлеещите конфликти в Африка се изострят. Така например Нигерия, зависеща от продажбите на петрол, рискува да прекрати своето съществуване заради "Боко Харам". Големи мигрантски потоци биха могли да възникнат също от Чад, Судан и Конго.

Крайно напрегната е ситуацията и в страни като Ливан, Йемен и Египет.

И ако сирийският конфликт не бъде разрешен, към този бежански поток може да се добавят потоците от африканския континент, посочват експертите. При такъв сценарий, според тях, до края на 2016 г. в Германия може да дойдат 3.7 млн. души.

Сценарият с пристигането на 3.7 млн. мигранти е при вариант, че Балканският маршрут ще е закрит за несирийци и неиракчани. Ако границите са отворени, SAT прогнозира, че общият брой на бежанците в Германия ще се увеличи до 6.4 млн. души, пише "Ди Велт".

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?