Експерти: Безработицата в тежко засегнатите от кризата страни ще расте

Експерти: Безработицата в тежко засегнатите от кризата страни ще расте

Опашките от безработни в Испания, Португалия и Гърция ще се удължат още, но краят на рецесията вече се вижда. Това са основните заключения от социологическо проучване за проблемите на затруднените европейски държави, проведено от агенция Resuters сред над 40 икономисти, цитирано от сайта ”Дневник”.

Резултатите от проучването са публикувани след срещата на финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20, която се проведе в събота. На нея финансовите лидери обещаха да поставят растежа пред строгите икономии, за да се помогне за съживяването на глобалната икономика.

Икономистите очакват стойностите на безработицата в Испания и Гърция да останат над 27% дори и в началото на 2015 г.

"Безкрайната фискална строгост просто не проработи и безработицата – и особено младежката безработица, остава сериозен проблем за еврозоната", смята Алън МакКуейд от базираната в Дъблин компания ”Мерион Стоброкърс”.

В същото време експертите прогнозират, че през следващата година Португалия и Испания би трябвало да се върнат към слаб растеж. Гърция също може да сложи край на шестгодишната си рецесия през 2014 г., но истинският растеж е все още много далеч.

"Като се имат предвид дисбалансите, които страната си създаде и които трябва да оправи, за момента не виждам сериозен растеж в Испания поне до 2016 г.", прогнозира Николас Лопес от базираната в Мадрид брокерска къща ”Ем енд Джи Валорес”.

Гърция и Португалия са изправени и пред политическа несигурност, която не помага в икономически план. Кабинетът в южната ни съседка разполага с минимално мнозинство, а гражданските протести са почти всеки ден.

В по-малката страна на Иберийския полуостров също има опасност от неуспех да се излезе от спасителния план на стойност 78 милиарда евро, договорен с европейските кредитори. След като президентът Анибал Каваку Силва заяви, че няма да свика предсрочни избори, ситуацията се поуспокои, но е далеч от стабилна.

Ирландия, която често е поставяна в една група с южноевропейските си посестрими заради банковия си колапс и големия си бюджетен дефицит, е постигнала скромен икономически ръст през последните две години.

Въпреки че в началото на тази година страната се върна стъпка назад към рецесия, икономистите прогнозират, че догодина тя ще се съвземе и ще отбележи ръст от 1.9%, а безработицата ѝ постепенно ще спада.

Споделяне

Още от Бизнес