Експерти: Черната кутия на MH17 не е манипулирана

Един от командирите на прорускте сепаратисти потвърди, че са имали ракета "Бук"

Експерти: Черната кутия на MH17 не е манипулирана

Черната кутия на малайзиския самолет, разбил се в Украйна, е в добро състояние и не е манипулирана. Това съобщи международната организация за гражданска авиация, чиито експерти участват в разследването на обстоятелствата около свалянето на полет МH 17. 

Става въпрос за устройството, записващо разговорите между членовете на екипажа по време на полета. 

Организацията съобщи, експерти продължават да проучват другата черна кутия, която записва параметрите на полета като скорост и височина. Информация за нейното състояние обаче засега няма. 

В същото време Русия настоя за открито и обективно разследване на катастрофата. Руски експерт ще пристигне във Великобритания, за да участва в разшифроването на записите на черните кутии, съобщи Москва.

Късно снощи пък, в интервю за Ройтерс един от най-влиятелните командири на проруските сепаратисти в Източна Украйна Александър Ходарковски, потвърди, че той и неговите сподвижници са имали зенитна ракетна система от същия тип, за който САЩ предполагат, че е свалила малайзийския боинг преди седмица.

Командирът на Батальон "Изток" казва още, че е възможно системата "Бук" да е дошла от Русия. Малко по-късно руската държавна агенция РИА "Новости" цитира "източник от обкръжението на Ходаковски", според когото той отрича твърденията си пред "Ройтерс". "Не съм казвал нищо подобно на "Ройтерс", имам запис от разговора", били думите му.

В интервюто за "Ройтерс" за пръв път от трагедията с Боинг 777 и загиналите почти 300 негови пътници и екипаж Ходарковски заявява и че е възможно след свалянето на самолета зенитният комплекс да е върнат в Русия, за да се заличат доказателства.

Преди катастрофата сепаратистите, които Киев нарича терористи, се хвалеха в социалните мрежи, че притежават "Бук", способна да свали самолети на голяма височина. Но след това от т.нар. Донецка народна република повтарят, че никога не са имали подобно оръжие.

Въпросът, който предизвиква най-много спорове и емоции около трагедията е кой би могъл да изстреля ракета от район, където силите на властта в Киев се сражават със сепаратистите.
Ходаковски обвинява правителството, че е провокирало стрелбата, защото умишлено е нанасяло въздушни удари в зона, където знае, че има ракети.

"Знаех, че "Бук" е пристигнал от Луганск. Тогава ми казаха, че "Бук" от Луганск идва под знамето на Луганската народна република", казва той. "За този "Бук" знам, чух за него. Мисля, че го върнаха. Защото разбрах за него точно в момента, когато научих, че се е случила трагедията. Те вероятно са го пратили обратно, за да заличат доказателства за съществуването му", казва командирът във вторник.

"Въпросът е следният: Украйна е почулила по това време информация, че заради грешка на Русия бунтовниците имат тази технология. Те не само не сториха нищо за сигурността, но и провокираха употребата на такова оръжие срещу самолет, летящ с мирни граждани."

Ходаковски казва още, че "те са знаели, че този "Бук" съществува, че "Бук" пътува към Снежное", имайки предвид село на 10 км западно от мястото на катастрофата. Според данни, разпространени от разузнаването на САЩ в сряда, именно от района на Снежное най-вероятно е дошла раетата, свалила боинга.

Споделяне

Още от Свят