Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Експерти: "Данък уикенд" ще увеличи разходите не само на фирмите, но и на служителите

Ще трябва да плащат допълнително данък върху доходите си и осигуровки

3 коментара
Експерти: "Данък уикенд" ще увеличи разходите не само на фирмите, но и на служителите

Публикуваният за обществено обсъждане през седмицата проект за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), с които се прави опит за въвеждане на т.н. "данък уикенд" (облагането с ДДС върху личното ползване), ще доведе до допълнителни разходи не само за фирмите, но и за служителите в тях – те ще трябва да плащат по-висок данък върху доходите си като физически лица и по-високи осигуровки. Това показва експертният анализ, публикуван от данъчно-счетоводния портал КиК Инфо.

Текстове за облагане с ДДС на личното ползване съществуват и в сега действащия закон. Именно последните промени в ЗДДС обаче дадоха възможност за всеобхватното облагане на личното ползване с ДДС, защото чрез тях се въведе пропорционално разделяне, в зависимост от дела за личното ползване. До момента текстовете засягаха по-скоро установимите стоки и услуги, които изцяло се ползват за лични нужди, но са отчетени за целите на ДДС в счетоводствата на фирмите. Новите текстове вече говорят за облагане, което да е “пропорционално в зависимост от степента на използване на съответната стока и/или услуга за лични нужди на собственика, на работниците и служителите или за цели, различни от независимата икономическа дейност”, коментира Катя Крънчева от Счетоводна Кантора К и К.

Проблемът, че липсва методика и процедура, по която ясно и точно да се установява личното ползване е само част от пейзажа, продължава тя. По-големият проблем е това, че компаниите които си “признаят” за целите на ЗДДС, че дадени техни служители ползват безплатно фирмени стоки и услуги и за лични нужди, следва да ги посочат поименно в дневника си продажби със съответната данъчна основа. С това работодателят на практика ще обяви, че е предоставил непарични доходи на свои служители, което води след себе си включването на тези непарични доходи във ведомостта за заплати и облагането им по Закона за данъците върху доходите на физическите (ЗДДФЛ), както и с осигуровки, чиито проценти са дори по-високи от тези на данъка, посочва данъчно-счетоводният експерт.

Тя посочва конкретни примери за начина, по който Националната агенция по приходите досега тълкува данъчно-осигурителното законодателство, които дават насока за данъчната практика на НАП за сходни и подобни случаи. При тях безплатното ползване за лични нужди на стоки и услуги, платени от работодателя, се тълкуват като непарични доходи за самите служители, като това ползване следва да се оцени по пазарна цена и да се обложи с данък върху дохода за служителя и осигуровки за служителя и работодателя.

В публикацията се дават и примери за такива непарични доход на служителя:

1. Стойността на безплатните за служителя лични разговори по служебния мобилен телефон е облагаема, освен с "данък уикенд" при работодателя, то и с данък общ доход при служителя и осигуровки при служителя и работодателя.

2. Безплатното представяне (като безплатен наем) за ползване от служител на служебен автомобил за лични цели, където сумата на това ползване ще се оценява по пазарна цена, за целите на облагането с данък общ доход, който е удръжка от трудовото възнаграждение на служителя, респективно и с осигуровки.

Липсата на ясни текстове по отношение на облагането на личното ползване допълнително ще породи данъчен риск за коректните данъкоплатци, които биха платили "данък уикенд".

В проектоправилника, публикуван през тази седмица виждаме ясно изразено желанието на държавата да събере данните и контролира кой плаща “данък уикенд”, както и да отчете приходите в хазната от него, получени чрез последните изменения в ЗДДС. За целта се предлага създаването на нови специални колони и клетки в месечните ДДС регистри, където да бъде посочван само начисления ДДС върху личното ползване за служебните стоки, услуги и активи. И въпреки, че в мотивите към проекта, финансовото министерство посочва, че промените “няма да доведат до допълнителна финансова тежест за лицата”, то на практика разходът за бизнеса ще е голям, пише експертът и пояснява защо:

Първо: Всички компании трябва да поемат допълнителен разход по актуализацията на счетоводния си софтуер, във връзка с новия формат на Справка-декларация по ЗДДС и дневник продажби, независимо от това дали ще плащат “данък уикенд” или не.

Второ: Безспорно ресурсът по следенето и отчитането на така нареченото “пропорционално ползване” ще е доста сериозен, а процесът - трудоемък.

Трето: Самите преценките по изчисленията ще са много субективни, което ще породи данъчен риск за коректните данъкоплатци, тъй като сумите посочени от тях за “данък уикенд” ще могат лесно да бъдат оборени от данъчната администрация при проверки и ревизии.

Изчисленията показват, че често “данък уикенд” плюс последващи данъци и осигуровки върху сумите, пресметнати за пропорционалното лично ползване, като общо ще нахвърлят ползвания данъчен кредит за фирмените нужди, и тогава е възможно част от компаниите да се откажат да поискват фактури от контрагентите си, което ще увеличи сивата икономика. От друга страна не е целесъобразно, за да избегнем "данък уикенд" плюс последващи данъци и осигуровки, да се налага да ползваме по два телефона, два лаптопа, два автомобила и т.н., посочва експертът.

Според нея преди да се подходи към такова стриктно и всеобхватно облагане на личното ползване, каквото желание виждаме по отношение на ДДС напоследък, е необходимо въпросът да се разгледа, премисли и реши и в контекста на другите данъчни закони и осигурителното законодателство.

И не на последно място в тези закони, трябва да се направи разлика между осчетоводените стоки и услуги, които са изцяло за лично ползване и такива, които са закупени за служебни цели, но частично се ползват и за лични нужди от служителите или собствениците на фирмите. Второто е нормална и често срещана практика, както при малките компании, така и при големите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. stan stanov
  #3

  Господин финансов Министър, не мислите ли, че най-после трябва да се въведе данък върху комисионните и рушветите получавани от държавните служители? Може да се разглежда и като разновидност на данък уикенд.

 2. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #2
 3. Бивши комунисти НЯМА!
  #1

  Добре де, едни роби на Турция за какво са ако не за евтина работна ръка и данъци. Отделно сме най-болни, с най-много кръпки по пътищата и плащаме най-скъп ток и бензин. То си се вижда - сложили са в парламента с редактиран вот послушковци и алчни продажници, държат ги сити с компромати и им дърпат конците създавайки политическа шизофрения. Оказа се, че медиите, редактираният вот и лъжливите соц. проучвания не могат да бъдат преборени от най-глупавото общество в Европа. Все факти заличаващи България.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.