Експерти: Депутатите нямат право да разследват президента

Народните представители, независимо дали са членове на парламентарни комисии или не, нямат право да разследват държавния глава. Това заявиха експертите по конституционно право Екатерина Михайлова и Георги Близнашки пред бТВ.

Според тях създадената преди ден по предложение на "Атака" комисия в Народното събрание за изясняване обстоятелствата около среща на президента Росен Плевнелиев с шефа на ЕВН във Виена е несъстоятелна и обречена от самото начало. 

Аргументите на двамата юристи са, че има решение на Конституционния съд, според което на парламентарен контрол подлежат само лица от правителството. Освен това в случая със срещата на Плевнелиев с шефа на ЕВН Щефан Шишковиц няма налице държавна измяна или нарушение на Конституцията, посочиха Михайлова и Близнашки.

По думите им самите учредители на комисията са наясно с този факт, обаче са гласували "за" с цел да удовлетворят "Атака", която от своя страна да продължи да поддържа кворума в пленарна зала.

"Атака" да поддържа кворума, а другите да управляват - такава им е уговорката с цел популизъм. Затова те могат да извикат в комисията президента, но той няма как да отиде. Не може да бъде задължаван по закон", каза Михайлова.

"Това начинание е ялово в зародиш. Просто това говорене им е удобно на "Атака". Естествено, че действат в комбина. Това се видя с единодушното гласуване на трите партии - БСП, ДПС и "Атака", допълни Близнашки, преподавател по конституционно право.

Според него Плевнелиев е неугоден за "олигарсите - защитава демократичните принципи, защити протестите, затова систематично му орязват правата". Според Близнашки, традиционно надпартийни институции като ДАНС, разузнаване и съдебна власт сега се политизират, като властва "дух на партизанщина, който е брутален".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?