Експерти: Мажоритарният вот ще донесе хаос, диктатор и ще приключи с катастрофа

Прибързаното преминаване към изцяло мажоритарна система ще доведе до пълен хаос, преминаване към президентска република и накрая може да свърши с катастрофа. Около тази позиция се обединиха социолозите Андрей Райчев ("Галъп") и Боряна Димитрова ("Алфа рисърч") в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според двамата е невъзможно този парламент да приеме промяна в изборните правила, защото за това е необходимо много време – поне половин година.

Андрей Райчев коментира, че социологията няма как да прогнозира какъв ще е следващият парламент при бързо въвеждане на мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура. В подкрепа на тази система гласуваха мнозинството от участвалите в референдума, който не постигна необходимата активност, за да стане задължителен за Народното събрание. ГЕРБ и БСП обаче обявиха, че ще работят за зачитане волята на избирателите.

"Ще стане пълна манджа с грозде. Ще има хаос и случайни резултати", коментира Андрей Райчев. Според него добър изход от кризата е въвеждането на смесената избирателна система на Германия.

Недомислените въведения ще доведат до период на много тежка политическа нестабилност, предупреди социологът.

"Хората ще изпищят, ще дойдат на власт хора, за които никой не е сънувал и накрая ще станем президентска република. Президентската република е най-лесният костюм за България. В нашата 130-годишна история най-лесно се е отивало до личен режим. Този режим стои дълго, накрая не просто писва, а винаги завършва в катастрофа. Винаги. Да предупредя моите съграждани, които може и да не ми вярват, но аз да си кажа: "Отваряте врата, зад която има катастрофа". Първо има диктатор, после има катастрофа. Това ще се случи, ако отворим вратата (на мажоритарния вот) твърде бързо..", коментира Райчев.

Според него за по-малко от шест месеца няма как да се случи прерайонирането на държавата, за да се премине от пропорционална към мажоритарна система. Той предупреди, че при всички положения преминаването към мажоритарния вот ще доведе до промени.

"Хаос ще бъде в очите на българина, който е свикнал, когато прояви някаква воля, това да се случва. Сега единият управлява, другият е в опозиция, а малките имат представителство. Това нещо ще изчезне, особено, ако направят на коляно районите на мандатите", каза Райчев.

Боряна Димитрова потвърди, че за по-малко от шест месеца няма как да се направи ново изборно законодателство.

"Сега се говори за бързо въвеждане на мажоритарния вот, но това е посттравматичен ефект от изборите. Когато (партиите) седнат спокойно и си представят нещата на хартия, те ще видят, че държавата дълго време ще бъде в безтегловност., без парламент, без ясни политически стъпки и с отворени врати за политическа нестабилност", каза Димитрова.

Тя напомни, че мажоритарни избори има в утвърдените демокрация, но България не е такава демокрация.

"Проведе се един референдум без информационна кампания. Трябва да се каже, че в утвърдените демокрации мажоритарните избори се печелят от големите партии, но да си зададем въпроса кои са големите партии в България. Има ли устойчиви големи партии? В различни периоди те бяха различни – СДС, НДСВ, ГЕРБ... Ние не сме сигурни при тези трансформации в България кои ще са големите партии (след време)... Въвеждането на изцяло мажоритарни избори за 240 депутати ще възпроизведе модела на общинските избори. Това е доста проблемно. Проблемът е дали ще може да се формира единна воля в парламента. Един парламент в постоянна криза би довел до увеличаване на правомощията на президента, който и да е той", каза социологът от "Алфа рисърч".

Тя предупреди, че вотът на хората на референдума трябва да се прочете много внимателно от самите политически партии, ако искат да продължат да съществуват изобщо.

"Това бе вот срещу картелите в самите партии. Хората вярват, че има едни групи хора в партиите, които сами на себе си разпределят властта. Ако няма трансформации в партиите, каквото и да правим, вотът ще бъде антисистемен винаги", каза Димитрова.

Споделяне
Референдум

Въпросите на референдума бяха:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?.

Още от Референдум

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?