Експерти на ЕС: Рискът от втора вълна на заразата от Covid-19 е от умерен до висок

Експерти на ЕС: Рискът от втора вълна на заразата от Covid-19 е от умерен до висок

Рискът от втора вълна на заразата с коронавирус, която да наложи повторното налагане на карантинни мерки в Европа, е между умерен и висок, съобщиха здравни експерти от ЕС, цитирани от Ройтерс.

Развитието на ситуацията зависи от постепенното разхлабване на ограниченията и от това как хората ги спазват, добавят експертите.

Според оценката на пандемичния риск от Европейския център за контрол и превенция на болестите, през следващите седмици може да се се очаква умерен ръст на заболяванията, макар че пикът на предаването на заразата в повечето европейски страни е преминал.

"Пандемията не е приключила", каза директорката на базирания в Стокхолм център Андреа Амон в изявление, съпътстващо публикуването на прогнозата. Макар че има тенденция към спад на заразените в Европа, необходими са още усилия за ограничаване на разпространението на заразата, посочи тя.

Необходимо е да се спазват препоръките за физическо дистанциране, поддържане на добра лична хигиена и поведение при кашляне и кихане. Важно е всеки да дава своя принос в това отношение, подчерта Амон.

Понастоящем, в навечерието на летния сезон на отпуските, когато страните членки на ЕС разхлабват ограниченията, има риск хората да не спазват стриктно препоръчаните мерки, които все още са в сила, поради "умора от изолацията", предупреди тя.

Броят на новозаразените с Covid-19 в ЕС е спаднал тази седмица с 80 на сто спрямо данните от април, съобщи днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Епидемията не е приключила и опасността не е преминала, добави тя. По нейните думи държавите от ЕС трябва да останат бдителни и готови да върнат отменените наскоро ограничения, ако обстановката се влоши.

Кириакидис допълни, че следващата седмица Европейската комисия ще направи нови предложения за разработването и доставката на ваксина. Очаква се ЕК да предложи да преговаря с производителите на ваксини от името на всички в ЕС, като в преговорите участват и представители на европейските държави. Тя не отрече, че поне четири държави в ЕС не са съгласни с такова предложение.

Според намеренията на ЕК производителите ще получат предплата от общия европейски бюджет, а държавите ще доплащат, когато получат ваксините. Всяка държава ще запази правото си да определя броя на купуваните ваксини и начина на тяхното приложение.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?