Експерти на НЗОК ще следят в болниците за конфликти при чекирането с пръст

Експерти на НЗОК ще следят в болниците за конфликти при чекирането с пръст

Националната здравноосигуретелна каса (НЗОК) ще осигури присъствие на обучени експерти в 20-те болници в цялата страна, които ще се включат в пилотното въвеждане на системата за чекиране с пръсти от 27-ми юли. Това съобщиха от здравната каса в петък.

Целта е при отказ на пациента да се чекира, експертите на касата да реагират ведната на място и да разрешат евентуална конфилктна ситуация между него и болницата.

В сряда от НЗОК обявиха, че при отказ на пациента да се чекира могат да откажат да платят на болницата за лечението му, а тя от своя страна може да откаже да го лекува, което е предпоставка за възникване на конфликтни ситуации.

В момента касата провежда обучение на свои служители за работа със системата.

Същевременно за понеделник пред Министерството на здравеопазването е насрочен протест срещу въвеждането на системата за пръстова идентификация в болниците.

Тя цели да повиши контрола както на касата, така и на самите пациенти върху изразходването на парите от здравни вноски, но срещу нея има сериозни обществени настроения заради методът който беше избран, а именно – сканирането на пръсти.

Споделяне

Още по темата

Още от България