Експерти на WANO проверяват 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй"

От днес до 13 юни Световната асоциация на организациите, експлоатиращи атомни електроцентрали (WANO), ще проверява експлоатационното състояние на 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй". Проверката е по покана на ръководството на българската АЕЦ, отправена декември м.г. в Московския център на WANO. Целта е да се получи още една независима оценка за производствените възможности на двата реактора, съобщиха от пресцентъра на АЕЦ "Козлодуй".

До края на тази година се очаква партньорска проверка от страна на ЕС, която би трябвало да провери нивото на безопасност, достигнато в 3 и 4 блок. 15-те страни членки на ЕС настояват двата реактора да бъдат спрени през 2006 г., за което българското правителство даде предварително съгласие при затварянето на глава "Енергетика". Кабинетът обяви, че се надява на резултатите от ЕС-проверката, за да предоговори ангажимента за спиране на блоковете.

Пристигналият в АЕЦ "Козлодуй" екип на WANO включва 18 представители на регионалните центрове на организацията в Москва, Атланта, Париж и Токио. Ръководител е Уили Уодъл, директор на АЕЦ "Торнес", Великобритания, а координатор - Сергей Виборнов от Московския център на WANO. Експертите ще оценяват 8 области от експлоатацията на 3 и 4 блок: организационни и административни въпроси; експлоатация; ремонт; инженерно осигуряване; експлоатационен опит; радиационна защита; водохимичен режим; обучение и квалификация.

Ще оценяваме АЕЦ "Козлодуй" в съответствие със световните стандарти, каза при официалното откриване на мисията ръководителят на екипа Уили Уодъл.

Това е втората партньорска проверка на WANO в АЕЦ "Козлодуй", след проведената през 1999 година на 5 и 6 блок.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: