Експерти намериха връзка между строежа на небостъргачи и кризите

Изграждането на огромни небостъргачи обикновено предшества мащабни финансови кризи и икономически сътресения. До този извод са стигнали анализаторите на британската инвестиционна банка "Барклис Кепитал", предаде Франс прес.

Анализаторите припомнят, че почти всеки път най-високото издигнато за момента здание в света предхожда мащабна криза. Така е било в Ню Йорк през 1930 г., в Чикаго през 1974 г., в Куала Лумпур през 1997 г. или в Дубай през 2010 г. При това съвпаденията не са случайни, смятат те.

Строежът на такива сгради обикновено е най-забележимата част в по-голяма програма за изграждане на небостъргачи, която пък е свидетелство за нерационално разпределение на капитала.

Във връзка с този извод "Барклис" препоръчва да се обърне внимание на Китай и Индия – двете страни са световни лидери в изграждането на небостъргачи. В Индия, например, две такива сгради са току-що предадени за експлоатация, а 14 са в процес на изграждане.

За последните 6 години в Китай са построени 53 небостъргача, а още 124 се строят. При това мнозина икономисти предупреждават, че строителният бум в страната на практика е балон, който много скоро може да гръмне.

Според оценката на експертите на "Барклис" в близките 5 години в Китай и Индия предстои значителна икономическа корекция.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?