Експерти настояват, че преструктурирането на гръцкия дълг е неизбежно

Гърция остава най-големият кредитен риск, тъй като дългът на страната е надхвърлил 170 на сто от БВП за 2013 г., смята професор Георг Рохл, член на научния съвет на германското финансово министерство.

В интервю за в."Франкфуртер алгемайне цайтунг" финансистът изказва мнение, че първичният излишък, регистриран до юли в държавния бюджет на Гърция, е далеч от възможността да покрие плащанията на страната по лихвите и че ново отписване на гръцкия дълг е неизбежно.

Друг икономист от университета Кил заявява пред същия германски вестник, че след изборите в Германия федералното правителство ще обяви, че няма алтернатива по въпроса за отписването на гръцкия дълг и че държавните кредитори ще бъде задължени да се откажат от 65 на сто от дадените от тях заеми на Гърция.

Икономиката на Гърция е в процес на стабилизиране, страната ще започне да се завръща към растеж от следващата година, но няма да може да продължи да върви напред с дълг от 160 на сто от БВП и за това към края на 2013 г. ще започне дебат за облекчаване на този дълг.

Това прогнозира и анализатор от корпорацията Баркли пред американската мрежа CNBC, цитиран от гръцкия сайт репортер.

Много икономически показатели свидетелстват за забавяне на рецесията в Гърция, но страната ще се завърне към растеж постепенно от 2014 г. Все още говорим за по-бавни темпове на свиване на икономиката, а не за растеж, който по всяка вероятност ще дойде през следващата година, смята анализаторът Антонио Паскуал.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани