Експерти не препоръчват рефинансиране на кредити заради лихвата

Основната причина за рефинансиране на кредит трябва да е нуждата от свежи пари, а не смяна на банката заради по-ниска лихва, посъветваха в понеделник експертите от кредитното дружество „Кредитекс” Константина Данева и Петър Петров.

Рефинансирането е подходящо и за консолидиране на дълг към различни кредитори, което спестява неудобството от обслужването на няколко заема с различни падежи, гратисни периоди, лихви и такси; вливане на свежи пари в бизнеса; оптимизация на срока и оптимизация на месечните плащания. Най-важното следствие от рефинансирането трябва да е по-доброто структуриране на дълга, посочиха експертите.

По данни на БНБ за 12 месеца заемите за домакинства са нараснали с 36.6%, а на фирмите - с 53.8%, казаха от „Кредитекс”. Ако имате фирма, теглете заем за бизнеса, а не за жилище, препоръчват от дружеството.

Когато се рефинансира, по-добре да се избере дългосрочен кредит, защото лихвата е по-ниска, вноските са по-малки и ползата от взетите пари е по-дълга. Дългосрочният кредит позволява нарастване на оборотния капитал чрез реинвестиране на печалбата, смятат от "Кредитекс".

При рефинансиране трябва да се избере погасителен план, който е удобен за бизнеса (да отговаря на неговите възможности и на очакваните постъпления), а не за кредитора. Вноските трябва да са съобразени предимно с най-слабите периоди и тогава плащанията трябва да са най-ниски. Винаги трябва да се отчита и данъчният ефект - рефинансираният кредит трябва да се структурира така, че в периодите с най-големи постъпления да се признават по-големи разходи за лихви.

От "Кредитекс" прогнозират, че рефинансирането ще е все по-често явление у нас поради три основни причини - наличието на множество зле структурирани заеми; ниските данъци, които подтикват част от сивия бизнес да излезе на светло; увеличаването на лихвите и таксите на международните валутни пазари.

Споделяне

Още от Бизнес