Експерти определят като нереалистични обясненията на Русия за предполагаемата химическа атака в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експерти оборват тезата на руското министерство на отбраната, че в сирийския град Хан Шейхун сирийски военни самолети са бомбардирали склад на бунтовниците, в който е имало токсични субстанции, отровили жителите, предаде Франс прес.

Според специалистите ако подобно нещо се беше случило действително, то токсичните субстанции, взривявайки се, са щели да се разсеят в атмосферата.

Подобна хипотеза е напълно нереалистична и би била дори смешна, ако ситуацията не беше толкова драматична, заяви днес пред Франс прес Оливие Льопик, специалист по ядрените, радиологичните, бактериологичните и химическите оръжия.

Подобна теза от техническа гледна точка не може да бъде издържана, допълва той.

Според него силното разпръскване в атмосферата на смъртоносно вещество, както бе констатирано в Хан Шейхун, представлява така наречената от експертите "аерозолизация"- процес или действие, при което някаква субстанция се преобразува в малки и достатъчно леки частици, за да се носят във въздуха.

Това е знак, че е било използвано химическо оръжие. Подобно нещо не може да се получи при инцидентна експлозия, казва специалистът.

Той допълва, че ако ставаше дума за бомбардиран склад, то тогава е щял да се образува токсичен облак и нямало да има толкова ефикасна аерозолизация, като тази, която се констатира в Хан Шейхун.

Там е очевидно, че е използвано армейско химическо оръжие, че не става дума за изтичане на вещество от склад, казва експертът и допълва, че това е ясно и очевидно за всеки с обективен поглед върху случилото се.

Когато изучаваме зоните на поражение, начинът, по който са засегнати хората, си даваме ясно сметка, че това са муниции, проектирани, за да освободят химически агент, тоест да предизвикат експлозия с голям капацитет на аерозолизация, тоест максимална ефикасност при разпространението на химическия агент, казва експертът.

Пенсионираният полковник Хамиш дьо Бретон-Гордон, бивш шеф на армейско звено за противодействие на ядрените, радиологичните, биологичните и химическите оръжия, който е в контакт със сирийски лекари в Хан Шейхун прави същия извод. Той също определя като нереалистично обяснението на Москва за удар по склад, в който бунтовници срещу режима на Асад са съхранявали токсични субстанции. Според него с това обяснение руснаците се опитват да защитят своя съюзник. Той смята, че е напълно ясно, че става дума за използван газ зарин, който е невротоксичен агент.

Той допълва, че в случай на атака срещу склад на бунтовниците, както твърди Русия, повечето от жертвите са щели да бъдат мъже, защитаващи този обект, а не жени и деца, както е сега.

Но според Жюлиен Льогро, специалист от лабораторията по органична химия в университета в Руан, руската теза не е "невъзможна". Такава теза означава, че елементите, формиращи даден токсичен агент, било то зарин или нещо друго, би трябвало да са в един и същи варел. При експлозия, предизвикана от въздушен удар, в този съд може да започне химическа реакция под действието на топлината и тогава течността да се превърне в токсичен газ. Той припомня обаче, че ако тази експлозия породи прекалено голяма топлина, това може да доведе до процес, наречен пиролиза, при който голяма част от продукта ще бъде унищожен. Но експертът допълва, че дори и само 10 процента да успеят да се изпарят, тези 10 процента ще бъдат смъртоносни.

Ако 10 милиграма са достатъчни да убият един човек, то ако имате 10 процента от един тон, това ще е достатъчно да убие няколкостотин души, казва експертът.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?