Експерти от спецслужби на НАТО идват в София, не било свързано с "Гном"

Експерти от специални служби на НАТО-вските държави ще пристигнат следващата седмица в София, за да помогнат на България за въвеждането на НАТО-вски стандарти, съобщи пред БНР заместник министърът на вътрешните работи Бойко Коцев. По думите на Коцев, визитата нямала нищо общо с разработката "Гном" или с обявените покрай нея структурни промени в Националната служба за сигурност.

Основният проблем и на НСС, и на МВР, и на държавните институции е опазването на класифицираната информация и на държавната тайна, каза още зам.вътрешният министър. Той заяви, че никой от НАТО не оказва натиск върху МВР да се извърши чистка в българските спецслужби. Ще бъдат предприети мерки спрямо тези служители на НСС, за които бъде доказано безспорно, че имат умишлени действия срещу сигурността и интегритета на системата за опазване на класифицираната информация, каза Коцев.

Той определи оповестените преди 2 седмици промени в НСС - закриването на направленията вътрешна и икономическа сигурност, като част от планиран и закономерен процес на цялостна реформа в системата на МВР. Тези промени не били свързани с отделни скандали или събития, каза Коцев. Обявяването им пред медиите и пред състава на Националната служба за сигурност стана само дни, след като избухна скандала с аферата "Гном".

Споделяне

Още от България