Експерти от цяла Европа ще реставрират чинията на Бузлуджа

Експерти от цяла Европа ще реставрират чинията на Бузлуджа

До края на месец септември трябва да приключи реставрацията и консервацията на паметника на Бузлуджа, който в последните години придоби световна слава. Осемнадесет реставратори от България, Германия, Швейцария и Гърция ще извършат спешни аварийни мерки, за да спасят мозаечните платна, разположени върху близо 1000 кв. м.

Това е едно от най-големите мозаечни произведения на Европа, коментира пред БТА проф. Томас Данце, ръководител на катедра "Реставрация" в Техническия университет в Мюнхен и ръководител на Проект "Бузлуджа".

По думите му това е най-големият проект, по който работи през последните 20 години. В следващите дни ще бъдат изградени предпазни съоръжения пред всяко мозаечно пано и подпокривна конструкция, които да ги опазят от водата, най-големият проблем пред паметника на Бузлуджа. За ремонтните дейности са осигурени 30 кубика чамово дърво, 400 кв. м. ламарина, пясък и бои.

"Тепърва ще се търсят креативни решения за как да се съхранят мозайките. На този етап е ясно, че ще се прилагат различни технологии, защото авторите са използвали различни техники", коментира проф. Стефан Белишки, ръководител на катедра "Реставрация" в Националната художествена академия, цитиран от БТА.

Петнадесет признати български художници, сред които Иван Кирков, Теофан Сокеров, Йоан Левиев, Валентин Старчев, Димитър Киров са участвали при подреждането на 2.3 милиона мозаечни камъчета на Бузлуджа.

Консервацията се финансира с 60 хиляди долара от американската фондация "Гети". Тя е поставила паметника на първо място сред съкровищата на модерната архитектура по цял свят в рамките на инициативата за опазване на културното наследство "Keeping it Mоdern 2020"- Да го запазим модерно.

"Нашата основна цел е не да запазим символа, а историята", коментира арх. Дора Иванова, която е инициатор на проекта.

Монументът е използван само осем години и след промените през 1989 г. не е поддържан и охраняван. Разрухата му го направи много популярен сред урбекс изследователите по цял свят. Тези артисти проучват изоставени сгради, а архитектурата, историята, местоположението и мозайките на паметника "Бузлуджа" го направиха един от най-популярните подобни обекти в света. Поради тази причина има и гласове против пълно възстановяване на паметника, което би заличили следите на времето върху него.

Споделяне

Още от България