Експерти по изкуствен интелект се събират в София

Мануел Колман

Дискусия за развитието на изкуствения интелект, инвестициите в такива проекти и шансовете на София да стане привлекателно място за работата на специализирани AI (Artificial Intelligence) компании ще събере за първи път в България експерти в областта. Форумът SOFIA AI SUMMIT ще събере интересуващите се от темата на 26 януари в столичния S*Bar, който се превърна в хъб за IT професионалисти и иноватори.

Инициатор на дискусията е бързоразвиващата се софтуерната компания hacker.works. Темите засягат динамиките в сферата на изкуствения интелект, както и социалните му и икономически импликации.

"Две проучвания отлично илюстрират мащаба на интереса към изкуствения интелект и неговия потенциал в момента и в близкото бъдеще. Неотдавна консултантската компания McKinsey публикува доклад, че само до 2025 година, икономическият ефект от AI (Artificial Intelligence) ще достигне 50 трилиона долара, а още по-скорошно оксфордско изследване заключи, че в следващите 25 години, 47% от съществуващите работни места в Щатите ще изчезнат", коментира Лино Велев, изпълнителен директор на hacker.works в съобщението за форума.

Събитието е част от мрежата CITY AI, най-голямата международна общност от хора, фокусирани върху преките и вторични ефекти от развитието на изкуствения интелект. София е един от първите градове, станали част от мрежата, която само за шест месеца се разпространи в 20 града от Хонконг до Ню Йорк.

"София има всички шансове да се развие като атрактивна точка за AI компании, като дори уменията на българските програмисти и обучението им с традиционен фокус върху математиката е отлична предпоставка", уверени са предприемачите.

Сред гост лекторите е Даниел Хулме , шеф на компанията "Саталия" (Satalia), иноватор, развиващ компания, станала емблематична за AI решения в логистичната сфера. Хумле е още докторант и директор на магистърска програма Business Analytics в University College London. Сред фокуса на интереса му са социални и философски аспекти на изкуствения интелект върху човешкото ежедневие.

В дискусията ще участва също и Мануел Колман, основател на една от най-значимите и иновативни технологични конференции - Pirate Summit в Кьолн. В момента той подкрепя активно развитието на компании в сферата на изкуствения интелект в Европа, както и инвестира в такива.

Тезите на AI-гурутата могат да бъдат чути в София срещу билети, продавани на цена от 10 до 100 евро.

Споделяне
Още от IT