Експерти по изкуствен интелект се събират в София

Мануел Колман

Дискусия за развитието на изкуствения интелект, инвестициите в такива проекти и шансовете на София да стане привлекателно място за работата на специализирани AI (Artificial Intelligence) компании ще събере за първи път в България експерти в областта. Форумът SOFIA AI SUMMIT ще събере интересуващите се от темата на 26 януари в столичния S*Bar, който се превърна в хъб за IT професионалисти и иноватори.

Инициатор на дискусията е бързоразвиващата се софтуерната компания hacker.works. Темите засягат динамиките в сферата на изкуствения интелект, както и социалните му и икономически импликации.

"Две проучвания отлично илюстрират мащаба на интереса към изкуствения интелект и неговия потенциал в момента и в близкото бъдеще. Неотдавна консултантската компания McKinsey публикува доклад, че само до 2025 година, икономическият ефект от AI (Artificial Intelligence) ще достигне 50 трилиона долара, а още по-скорошно оксфордско изследване заключи, че в следващите 25 години, 47% от съществуващите работни места в Щатите ще изчезнат", коментира Лино Велев, изпълнителен директор на hacker.works в съобщението за форума.

Събитието е част от мрежата CITY AI, най-голямата международна общност от хора, фокусирани върху преките и вторични ефекти от развитието на изкуствения интелект. София е един от първите градове, станали част от мрежата, която само за шест месеца се разпространи в 20 града от Хонконг до Ню Йорк.

"София има всички шансове да се развие като атрактивна точка за AI компании, като дори уменията на българските програмисти и обучението им с традиционен фокус върху математиката е отлична предпоставка", уверени са предприемачите.

Сред гост лекторите е Даниел Хулме , шеф на компанията "Саталия" (Satalia), иноватор, развиващ компания, станала емблематична за AI решения в логистичната сфера. Хумле е още докторант и директор на магистърска програма Business Analytics в University College London. Сред фокуса на интереса му са социални и философски аспекти на изкуствения интелект върху човешкото ежедневие.

В дискусията ще участва също и Мануел Колман, основател на една от най-значимите и иновативни технологични конференции - Pirate Summit в Кьолн. В момента той подкрепя активно развитието на компании в сферата на изкуствения интелект в Европа, както и инвестира в такива.

Тезите на AI-гурутата могат да бъдат чути в София срещу билети, продавани на цена от 10 до 100 евро.

Споделяне

Още от IT

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?