Експерти подкрепят тестването на почвата за кандидатстване в еврозоната

Експерти подкрепят тестването на почвата за кандидатстване в еврозоната

Служебният кабинет не смята за реалистично до края на мандата му България да подаде молба за така наречената "чакалня" на еврозоната. Това коментира служебният премиер Огнян Герджиков в неделя пред БНР по повод обявеното по-рано тази седмица, че е формирал работна група подготвя процедурата за кандидатстване.

"Това са само едни предварителни проучвания. Ангажирах доста експерти. Самият факт, че се повдига този въпрос, той е много ценен. В тази дискусия ще се види кога ние бихме могли евентуално да потърсим тази политическа протекция от европейските страни, за да може да подадем нашата молба за влизане в еврозоната. Не е амбиция това да стане до края на този кратък мандат. Просто се повдига един въпрос, който трябва да се дискутира и трябва да се намери точното решение в един следващ момент", каза Герджиков.

Във връзка с актуалния дебат за влизането на България в т. нар. "чакалня на еврозоната" (механизмът ERM2) и излизането на страната ни от режима на валутен борд, който изключва провеждането на парична политика от централната банка, икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика коментира, че самостоятелната монетарна политика не е необходимост или важна цел. Единственият разумен изход от валутния борд е влизането в еврозоната.

"Аз не съм сигурна, че сега моментът е най-належащ предвид и проблемите в еврозоната, но предвид и факта, че самият процес отнема години, не пречи да се започне едно дипломатическо тестване на почвата", заяви тя пред БНР.

По думите ѝ това, което трябва да се счита като огромен плюс от присъединяването към еврозоната, е единният надзорен механизъм върху банките в еврозоната.

Според Георги Табаков от Българския икономически форум, който също се включи в дискусията за перспективите за членството на страната ни в еврозоната, България вече закъснява с кандидатстването за предверието на валутния съюз: "Винаги има някакви проблеми, естествено има и проблеми с големи банки в ЕС. Тази стъпка трябва да бъде извършена колкото по-бързо се извършват стратегическите стъпки, толкова по-бързо се постига и стратегическа цел".

Той също смята, че валутният борд трябва да бъде запазен до влизането в еврозоната.

Има голяма празнина в процеса и тя не се дължи на България, смята още Табаков. "Има голяма празнина, която не казва точно какво трябва да бъде изпълнено и има ли някакъв срок, в който европейската централна банка трябва да покани новодошлата в Европейския съюз страна членка да се присъедини към еврозоната", поясни той.

Десислава Николова открои и друг проблем: "Това, което виждаме последните години, е, че реално след 2006 г. няма страна, която да е допусната до валутно-курсовия механизъм. Обективаната причина е кризата – 2008-2009. След нея много ясно се промениха настроенията и се видя, че еврозоната е един болен човек. Този човек има много болести като например Гърция и Италия. Трябва да се отчита това, че в момента най-вероятно еврозоната не ни иска. И не е готова да приема нови членове преди да си оправи собствения двор".

Обществото ни трябва силно да извика, че иска, защото на тихия фронт на дипломацията постоянно ще ни отказват, смята още Табаков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес