Експерти потвърдиха, че при атаката в Сирия през април е бил използван зарин

Експерти потвърдиха, че при атаката в Сирия през април е бил използван зарин

Експертите от международната Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърждават в доклад от разследването си, че при атаката на 4 април в Сирия е използван газ зарин, предаде Франс прес.

Разследващият екип е заключил, че "голям брой хора, някои от които са починали, са били изложени на зарин или вещество от рода на зарина", се казва в този поверителен доклад, с откъси от който АФП разполага.

Резултатът от това разследване ще послужи за база на съвместната комисия на ООН и ОЗХО, която трябва да установи дали силите на сирийския режим са отговорни за химическото нападение срещу град Хан Шейхун на 4 април. Жертва на атаката станаха 87 души, сред които много деца. Западът обвини за нея режима на Башар Асад. Сирийският президент, подкрепян от съюзническа Русия, отрече обвиненията.

Според мисията на ОЗХО характеристиките на разпространяване на газа "съответстват само на зарин, използван като химическо оръжие".

В отговор на атаката американският президент Доналд Тръмп нареди нападение с ракети "Томахок" срещу сирийската военновъздушна база Шайрат в нощта срещу 7 април.

Съвместната комисия на ООН и ОЗХО вече установи, че силите на сирийския режим са извършили атаки с хлор през 2014 и 2015 г. Тя смята също, че през 2015 г. групировката "Ислямска държава" е използвала газ иприт.

В понеделник Тръмп предупреди режима на Асад да не извършва повече химически атака. Министърът на отбраната Джим Матис увери вчера, че предупреждението е било прието сериозно.

Канада ще отпусне на ОЗХО 1,9 милиона долара на ОЗХО за разследването, заяви вчера външният министър Кристия Фрийланд. Тази стъпка е израз на неизменната подкрепа на Канада за сирийския народ и ще позволи на ОЗХО да продължи работата си за установяване на фактите за химическите атаки в Сирия, която трябва да доведе до пълното ликвидиране на сирийската програма за химическо оръжие, каза министърката, цитирана от ведомствената пресслужба.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?