Експерти предлагат създаване на агенция за превенция на корупцията

За създаването на държавна агенция за превенция на корупцията се обявиха експерти, участвали в проект на международна група за укрепване на капацитета на Комисията за превенция и противодействие на корупцията. Това стана в  петък на семинар в Боровец за подобряването на борбата с корупцията в публичната администрация и съдебната власт. Според представителя на главния инспекторат към Министерския съвет и секретар на правителствената Комисия за противодействие и превенция на корупцията Николай Георгиев създаването на подобна агенция е въпрос на политическо решение, което предстои да се дискутира.

Ръководителят на експертния проект Джон Хек заяви, че един от начините за намаляване на корупцията е ротацията на държавните служители, чрез която те да не се задържат дълго време на един и същи пост. В рамките на проекта са изработени планове за антикорупционни одити на централните и регионалните структури на изпълнителната власт и съдебната власт.

Такива одити са направени в Министерството на образованието и науката и в Министерството на здравеопазването, както и в седем университета в страната, отбеляза Хек, според когото акцентът в борбата с корупцията трябва да се постави върху превенцията и вътрешната административна организация на институциите.

Джон Хек отбеляза още, че антикорупционните мерки, предприемани от 28-те областни антикорупционни обществени съвета, са много важни с оглед на предстоящото усвояване на средствата от европейските фондове.

Николай Георгиев отчете, че за първото полугодие за рушветчийство са уволнени 34 държавни чиновници, а образуваните дисциплинарни производства са 77. Осем чиновници са преназначени, а петима са временно отстранени от работа. Двама служители са осъдени за длъжностни престъпления и корупция, добави Георгиев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?