Експерти предупреждават за опасно прекрояване на пенсионния модел

Прехвърлянето на частни партиди в общия кюп не е в интерес на хората

Синдикатите се срещнаха в неледя с премиера Бойко Борисов, министри и депутати от ГЕРБ, за да обсъдят промените в пенсионната система за следващата година.

Спорно прекрояване на пенсионния модел, договорено между премиера Бойко Борисов и синдикатите в неделя, изправи на нокти експерти и работодатели, които заподозряха пореден опит за национализация на пенсионни активи. Става въпрос за предвидената възможност родените след 1960 година да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд или вноските им да отиват само в Националния осигурителен институт (НОИ).

Сега 12.8% от осигурителния доход на работещите в най-масовата трета категория труд отиват в НОИ, а 5% - в частен фонд. Средствата, постъпващи в държавното осигуряване, влизат в общ бюджет и с тях реално се плащат пенсиите на настоящите пенсионери. Парите в частните фондове се натрупват по индивидуални партиди, от които в последствие се плаща част от пенсията. При смърт средствата се наследяват.

Ако работещите решат да се осигуряват само в НОИ, натрупаните до момента пари в частния фонд, ще се прехвърлят в бюджета на осигурителния институт. Там индивидуални сметки няма. Веднъж избрали осигуряване само в НОИ, хората няма да могат да променят решението си, става ясно от предложението, което предстои да бъде обсъждано в парламента.

В понеделник синдикатите отрекоха авторството на спорната идея и я приписаха на финансовия министър Владислав Горанов. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че профсъюзите предлагали подобна промяна само за професионалните фондове, в които се осигуряват работещите тежки професии. Идеята това да важи и за работниците от масовата трета категория била на финансовия министър.

Удар срещу модела

Председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев коментира, че подготвената промяна е удар срещу модела. Според него това е благовиден начин за преодоляване на решението на Конституционния съд от 2011 година. Тогава прехвърлянето на частни пенсионни активи в НОИ бе обявено за противоконституционно.

”Не разбираме защо се противопоставят две различни системи. Никога не сме смятали, че те трябва да бъдат конкурентни”, каза той, цитиран от БНР.

С национализация сравни предложението и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Според него така се къса връзкта между това, което хората внасят като осигуровки и пенсията, която получават в последствие. Велев обясни, че по този начин личните пари от частния фонд отиват в общия кюп на държавното осигуряване, където се харчат още същата година за текущите пенсии.

Опит да се запълни дупката в НОИ

Бившият социален министър и експерт по пенсионните въпроси Иван Нейков вижда в предложението опит да се запълни дупката в НОИ с парите от втория стълб на осигуряването. В частните фондове в момента има над 7 млрд. лв., но в сумата влизат и вноските за доброволно осигуряване. Нейков припомни, че доходността в частните пенсионни фондове е по-добра от тази в банките и затова за хората не би било изгодно да прехвърлят парите си.

Бившият социален министър в кабинета ”Орешарски” и депутат от ДПС Хасан Адемов заяви, че е подобно предложение е твърде сериозно, за да се прокарва ”на коляно” между първо и второ четене.

"Такива или подобни неща са свършени вече в Унгария и Полша, така че това не е нова тема. Но за България е ново предложение и е изключително сериозно предизвикателство. Такова стратегическо решение преосмисля философията на осигурителния тристълбов модел като частните пенсионни фондове се поставят в конкуренция с държавното осигуряване, със солидарния стълб, а те са различни по характер", обясни Адемов пред Дарик радио.

Той допълни, че в частните фондове са осигурени 4.2 млн. души. "Ако хипотетично един или два милиона души прехвърлят активите в държавното обществено осигуряване, тогава ще има сериозно сътресение на капиталовите пазари", каза Адемов. Той припомни, че голяма част от парите във фондовете са инвестирани в активи, част от българската икономика. Има вложения и в държавни ценни книжа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?