Експерти прогнозират нова вълна с вариант "Делта" в края на лятото

Нова вълна на коронавирус с доминиращ индийски вариант "Делта" вероятно ще има у нас в края на лятото. Очаква се броят на случаите да започне да се повишава през септември или началото на октомври.

Към момента в България са официално установени осем случая на варианта "Делта". За седем от тях Националният център по заразни и паразитни болести съобщи в сряда. Преди това имаше потвърден случай в Плевенско. Смята се, че "Делта" е около 60% по-заразен от първоначалния вариант, както и от появилия се по-късно британски, който в момента е доминиращ у нас.

"Вероятно към края на август, най-късно началото на септември, ни очаква подобна вълна каквато се развива в другите държави", заяви пред Нова телевизия епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Според нея решението е в по-висок брой ваксинирани. Тя заяви, че в момента във Великобритания има вълна от вариант "Делта", но тя минава леко заради големия брой имунизирани. В Израел пък маските на закрито отново станаха задължителни заради увеличаващия се брой новозаразени.

"В Русия имат ваксини, но не ги искат. Казват, че искат западна ваксина. Предполагам, че ще им внесат, но едва ли това ще доведе до кой знае какъв резултат. Предстои издигане на вълната. Във Великобритания определено започва нова вълна, но тя не е висока, защото са много ваксинираните. В Израел кривата почти не е променена", заяви Кожухарова.

"За Европа се изчислява, че юли и август между 50% и 75% от случаите ще са с "Делта" варианта", каза пред бТВ шефката на инситута по заразни болести проф. Ива Христова. Тя обясни, че при този вариант бройките се удвояват на всеки осем дни.

Тя твърди, че за България индийският вариант би бил по-голям проблем отколкото южноафриканският, който също бе доказан у нас. Според нея при "Делта" се заразяват повече млади хора на възраст между 30 и 40 години.

Използваните до момента ваксини дават добра защита срещу новите варианти, каза още Христова. Ключовото е, че предпазват от тежко протичане и хоспитализация.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус