Експерти регистрират засилено влияние на президента върху спецслужбите

Има силно увеличаване на ролята и влиянието на президента върху специалните служби, смята доц. Христо Георгиев.

В доклада си пред участниците в кръглата маса "Международен тероризъм и радикален фундаментализъм - възможна ли е мисията им в България", Георгиев отбеляза, че в момента се появява остра конфликтна ос между президента и изпълнителната власт, която е била характерна за началото на 90-те години.

Българските специални служби вече 14 години са в перманентна криза - кадрова, правна, финансова, каза още доц. Георгиев пред форума, организиран от сдружение "Евроинтеграция". Друг съществен недостатък е сериозното отстъпление от установения граждански и парламентарен контрол върху дейността на специалните служби и МВР, посочи ученият, цитиран от БТА.

Президентът Георги Първанов пряко наблюдава Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана. Държавният глава назначава с указ директорите на специални служби в МВР и МО. Шефовете на Националан служба "Сигурност", военното разузнаване и контраразузнаване обаче са пряко подчинени на министрите на вътрешните работи и на отбраната.

По повод избухналия скандал с дарението на 12 милиона барела петрол от Саддам за БСП, стана ясно, че Първанов е възложил на шефа на НСС ген. Иван Чобанов да провери случая през главата на вътрешния министър Георги Петканов.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?