Експерти: Ремдесивир трябва да се прилага при пациенти с хронични заболявания в началото на Covid-инфекцията

Проф. Татяна Червенякова

Лечението с Ремдесивир (Remdesevir) се препоръчва основно при пациенти в първите 5-7 дни от началото на заболяването, когато е налице вирусна репликация. При разпространения сега Делта вариант този период е 3-6 дни. Пациентите обикновено биват хоспитализирани около 7-10 ден от началото на заболяването, когато включването към терапията на противовирусен медикамент, какъвто е Remdesivir, не е оправдано.

При немалко от пациентите има и конкретни противопоказания за прилагането на този лекарствен продукт. Това пише проф. Татяна Червенякова, координатор на Експертния съвет по специалност "Инфекциозни болести", в становище, изпратено до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Проф. Червенякова отбелязва, че Remdesivir трябва да бъде прилаган в посочения период при лица с диабет, автоимунни, онкологични и придружаващи заболявания, при които пациенти се очаква коронавирусната инфекция да протече по-тежко.

В становището се посочва още, че е необходимо прецизиране на лечението на пациенти с Covid-19 с Remdesivir, като трябва да се взима предвид времето на прилагането му и рискът от прогресиране на заболяването.

При пациенти с тежко протичане на коронавирусната инфекция се развива системен възпалителен процес, който води до полиорганна недостатъчност. За да се предотвратят или смекчат тези хипервъзпалителни процеси, в лечението трябва да бъдат включени кортикостероиди.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?