Експерти съветват: Не продавайте още компенсаторки

Въпреки рекордното поскъпване на компенсаторните инструменти на Българската фондова борса средно до 47 % от номинала им, експертите съветват притежателите на такива книжа да не избързват и да не продават, подмамени от цената.

Все още цените на компенсаторните записи, жилищно-компенсаторните записи и поименните компенсационни бонове на борсата могат да растат, коментира за Mediapool.bg председателят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов. Това ще става, колкото повече се приближава денят, когато на борсата ще бъде пуснат пакетът от акции на БТК, заделен за продажба срещу компенсаторки. Това ще стане около началото на февруари догодина, каза Христов.

С такива книжа ще може да се участва и в закупуването на акции от Българския морски флот, Булгартабак и някои енергийни дружества, които ще излязат в отделен сегмент на борсата през пролетта на идната година, допълни той.

Скокът в цените на компенсаторките е около 90% за 50 дни - от 20-25% от номинала през октомври до 47% в момента. Обяснението на Христов е, че наближава пускането на 20-процентния пакет акции от БТК, както и решението на парламента срещу компенсаторки да се търгува и пакет от акции на БМФ. Само за двата пакета ще са нужни книжа за около 500 млн. лв.

В момента в 150 хиляди граждани, посредници и инвеститори има компенсаторни инструменти за над 1 млрд. лв. От тях книжа за около 200-250 млн. лв. са в брокерите, поясни Валентин Христов. Сумите по книжата в отделните лица са малки, но има и бивши собственици на реституирани имоти, които държат компенсаторки за по няколкостотин хиляди или 1-2 милиона лева.

Книжа за близо 300 млн. лв. никога няма да излязат на пазара поради неразбирателството между собствениците им. Често един реституиран имот има десетки наследници, които не могат да се споразумеят какво да правят с документите за обезщетение, дадени им от държавата, каза Христов.

Търговията на борсата с компенсаторки се извършва само чрез инвестиционни посредници, напомни Валентин Христов. Ако иска да продава, притежателят на книжата трябва да отиде при лицензиран посредник и да сключи с него договор за търговията. При реализиране на продажбата посредникът взема комисионна от 0,7 до 2,5 процента от цената на сделката. Някои брокери вземат и по-висок процент, предупреди Христов.

Повечето от притежателите на компенсаторки са възрастни хора. Ако такъв собственик почине, наследниците му ще загубят поне 6 месеца, докато придобият права върху тях, защото законът предписва доста сложна процедура. В това време цените на компенсаторките могат да се променят, защото пазарът е динамичен. Много разумно и с по-малък риск за доходността на книжата е възрастните им собственици да ги прехвърлят своевременно на децата си, съветва Валентин Христов.

 

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?