Експерти ще решават споровете за Калиакра

Експерти ще решават споровете за Калиакра

Експерти от екоминистерството ще се включат в работни групи на местно ниво в Каварна по изчистване на спорните точки от Плана за управление на защитената местност "Калиакра". Това стана ясно след среща на екоминистъра Нено Димов с местната общност, предаде бТВ.

Екоминистърът обеща, че ще бъде направено и ново картиране на защитените зони, както искат местните хора. То обаче ще се случи след изчистване на спорните въпроси около Плана за управление.

"Проблемът е набъбвал през последните 12 години, още от 2005-2006 година, когато се очертават териториите на екологичната мрежа "Натура-2000". Още тогава е трябвало да бъде воден диалог. Затова трябва да видим какви възможности има в днешния ден и в бъдеще. Трябва да намерим решение, което да е приемливо за различните интереси, и, ако постигнем такова решение, ще успея да го защитя", каза министърът.

Преди началото на срещата граждани издигнаха пред общината в Каварна лозунгите "Върнете ни парите за закупените земи", "Да на екологията, не на рекета", "Добруджа ви храни, вие я предадохте","Милиони от "Натура" за вас. Кредити и мизерия за нас".

Малко след края на срещата екоминистерството обяви, че работните групи в Каварна вече са определени и действат за разглеждането на плана за управление на защитената зона. Групите са четири - земеделие, енергетика, лов и риболов и строителство/туризъм. Целта им е да се намери балансирано решение по казуса. До средата на другата седмица работните групи те ще дават становища по плана за управление.

По-късно Нено Димов обясни, че прекартиранетона територията не е бърз процес.

“За прекартирането ще бъдат привлечени международно признати учени, за да бъде прецизиран процесът – да се изясни спазени ли са изискванията, какво е необходимо да бъде направено още, но всичко това в средносрочен план“, каза той и напомни, че в краткосрочен план трябва да се работи върху плана за управление.

Кметът на Каварна Нина Ставрева по-късно е показала на министър Димов действащо гробище в село Топола, което влиза в НАТУРА 2000.

Решенията на Европейския съд за Калиакра задължават България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици. Това включва демонтаж на част от ветрогенераторите и едно голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно.

Ако България не се съобрази със съда, първоначалната глоба може да е 1.5 млн. евро, а всекидневната - 20 хил. евро до отстраняване на нарушенията. Еврокомисията е дала срок до края на септември да е приет въпросния оспорван план за управление на защитената територия. В този план трябва да са записани мерките за защита на територията.

Споделяне

Още по темата

Още от България