Експерти: В ход е нова по-мащабна кибератака

Експерти: В ход е нова по-мащабна кибератака

В ход е нова хакерска атака от голям мащаб, която може да е засегнала стотици хиляди компютри по света, предаде Франс прес, като се позова на експерти по киберсигурността.

След нападението с вируса изнудвач Уонакрай (WannaCry) в петък, експертите от американската фирма за киберсигурност Прууфпойнт (Proofpoint) са открили нова кибератака, наподобяваща тази на Уонакрай. Те са нарекли вируса, който я причинява, Адилкуз (Adylkuzz). Той се възползва от уязвимост в операционната система Уиндоус (Windows) на Майкрософт (Microsoft), която компанията твърди, че е коригирала, каза Никола Годие, експерт по киберсигурността в Прууфпойнт.

"Все още не знаем мащабите на щетите, но стотици хиляди компютри може да са били заразени", заяви Робърт Холмс, вицепрезидент на американската фирма за киберсигурност.

Той определи новата атака като много по-мащабна от тази с Уонакрай.

Вирусът Адилкуз прониква в компютрите по същия начин като Уонакрай. И той се възползва от същия дефект в Уиндоус, за да се разпространява.

Заразените компютри започват да работят по-бавно. Те превеждат без знанието на своите потребители суми, еквивалентни на няколко хиляди долара, до криптирани адреси.

Преводите са осъществявани в криптовалутата Монеро, която е подобна на биткойн.

Споделяне

Още по темата

Още от IT

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?