Експертите изчислиха: Всичкото злато на света се събира в куб със страна 20 метра

Експертите изчислиха: Всичкото злато на света се събира в куб със страна 20 метра

Експертите изчислиха какво ще се получи, ако всичкото злато в света се събере, претопи се и се излее в огромен слитък.

Общите запаси от злато се считат за огромни, но в действителност не са толкова много. Ако всичкото злато, добито до момента, се събере и се претопи в един метален куб, размерът на всяка от страните на този куб ще е всичко на всичко 20 метра, пише днес ББС, като се позовава на един от най-богатите хора на планетата Уорън Бъфет.

В същото време инвеститорите често ползват данните на медийната бизнес информационна компания Thomson Reuters GFMS, според която златото в света е 171.3 хиляди тона, което е равно на куб с дължина на страната 20.7 метра.

Не всички са съгласни с това мнение. Други оценки варират от 155.2 хил. тона до 2.5 млн. тона. Последното число превишава данните на GFMS 16 пъти и би отговаряло на куб с дължина на страната 50 метра. Ако такова количество злато се сложи на земята, то ще покрие централния тенискорт на Уимбълдън, а височината на "кюлчето" ще е 143 метра.

Защо толкова много се различават числата? Отчасти, защото злато се добива вече 6 хиляди години, пояснява ББС. Според GFMS до 1492 година общото количество на добитото злато е било 12.7 хил. тона. Според някои експерти обаче тези данни са завишени.

Причината, според американския експерт по златото Джеймс Турк, е, че технологиите по онова време са позволявали да се извлекат едва 297 т злато. Във връзка с това сегашните мащаби на добитото в света злато не надхвърлят 155.2 хил. тона или с 10% по-малко, отколкото са сметките на Thomson Reuters GFMS. Може да се каже, че разликата не е особено голяма, но в паричен еквивалент тя е 950 млрд. долара.

Други анализатори смятат, че реалното количество на златото в света е много повече, отколкото е обявяваното от експертите. Според тях това е така, защото някои страни предпочитат да не съобщават данни за количеството на добивания скъпоценен метал, а в други процъфтява незаконния златодобив.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?