Експертите с противоположни мнения за ограниченията в гласуването

Експертите с противоположни мнения за ограниченията в гласуването

Разгорещени страсти предизвика в Народното събрание влезлия в четвъртък на второ четене закон за избор на български представители в Европейския парламент. Опозицията бойкотира заседанието с мотива, че трябва да се въведе т. нар. принцип на отседналост при евровота, което означава, че трябва да си живял поне 6 месеца в страната, за да участваш в него. Управляващите обаче не искат да има ограничения и това предизвика скандал в парламента. Mediapool потърси за коментар по темата математика проф. Михаил Константинов, дългогодишен член на ЦИК, и социолога Живко Георгиев.    

Михаил Константинов: Трябва да се сложи край на безобразията с турските гласове

“Трябва да се сложи край на безобразието с използването на гласовете на българските изселници в Турция. Някои политици освен че се безотговорни, говорят и неверни работи за  гласуването в други европейски държави за членове на Европарламента, тъй като там, където наистина няма особени ограничения, няма и двойно гражданство”. Това заяви проф. Михаил Константинов. Като пример за гласуване в ЕС той даде Германия, където обаче не се допуска избирателите да са с двойно гражданство. В страната има няколко милиона германски граждани от турски произход.

Според Константинов проблемът не опира толкова в това колко депутати ще вкара ДПС с гласовете на изселниците в Турция, тъй като с тях партията на Ахмед Доган ще има максимум един мандат. По-важното е, че “по този начин се демотивират българите да гласуват”, обясни Константинов. И затова те смятали, че  всичко е предопределено и няма смисъл да отиват до урните.

Той призова политическите  сили да прекратят изборните спекулации с вота в Турция. “Не може да се лъже така безотговорно на всички избори, когато става за въпрос за гласовете, получени за ДПС”, смята математикът. Като пример той посочи последните президентски избори, когато Доган заяви пред медиите, че партията му е дала точно 509 903 гласа в полза на Георги Първанов. “Никога не може да се каже с такава точност колко привърженици на ДПС са гласували за Първанов”, каза Константинов.

“Някой трябва да покаже, че нещо се прави за България и затова одобрявам действията на опозицията”, коментира още той. И допълни, че решението на проблема е в премахването на двойното гражданство.

Проф. Константинов смята, че с ограничаването на гласуването на българите с двойно гражданство няма да се наруши конституцията, тъй като всяка държава от ЕС решава как ще се упражнява избирателното право за евроизборите.

Живко Георгиев: Въвеждането на ограничения за изборите е противоконституционно

“Не разбирам този отпор на опозицията, за мен това е явно признание, че определена категория български граждани, които по конституция имат право да гласуват, изведнъж се оказват лишени от това право”, коментира Живко Георгиев. “По същата логика освен в Турция се лишават от право да гласуват и много наши съграждани в САЩ, Австралия, Испания и другаде”, допълни той. И попита на какво основание може да ги лишим от това право, а в “същото време при новите условия граждани на ЕС в България получават право да гласуват, дори могат да бъдат избирани за Европейския парламент”.

Социологът обясни, че “не е признак на политическа култура да започнем да се държим по някакъв много странен неевропейски, балкански начин”, като въведем някакви ограничения за евроизборите.

Според Георгиев проблемът  е в партийно-политическото представителство, “но вината  не е в нашите съграждани в Турция, където в края на краищата гласуват 30-40 000 души”. Не е казано, че и на тези избори ще гласуват толкова българи с двойно гражданство, коментира той.

Той смята,че тези гласове могат да вкарат поне един депутат в Европейския парламент. “За останалите 17 депутати обаче ще решаваме ние”, каза Георгиев.

“Такова законодателно решение ще бъде неконституционно. Никой няма право да лишава българския гражданин от правото да се кандидатира или да избира. Заприличва ми на закон за определен казус. Имаше такива около Симеон Сакскобургготски, около Георги Пирински и пр.”, обясни Георгиев.

“Ако съществува страх у някои политически формации за провеждането на тези избори, те косвено признават неспособността си да мобилизират своя електорат. Проблемът е по-скоро в тях, а не някъде другаде”, смята той. Според социолога постижението на ДПС може да бъде и по-ниско от последните парламентарни избори, ако останалите партии съумеят да мобилизират електората си.

На въпрос на Mediapool как ще се отразят евроизборите на политическата обстановка в страната, Георгиев отговори, че няма да последва нищо особено, “както и нищо особено не е последвало никъде в Европа след такива избори”. Те давали някаква индикативна картина за влиянието на политическите партии към момента на провеждането им, но няма случаи в ЕС след неблагоприятно представяне да е паднало правителството. “Те ще са тест за политическите партии да мобилизират електората си, но са нетипични и непознати и не са особено силно мотивиращи за гражданите”, обясни Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?