Експертите са разединени за текста за курса на лева

Според едните рискът е основателен, според другите - нищожен

Експертите са разединени за текста за курса на лева

Финансовите експерти у нас се разделят значително в мненията си за предложената от Менда Стоянова промяна в законовия текст за фиксирания курс на лева към еврото. Част от специалистите смятат, че няма реален риск от това, че сегашната защита в закона отпада, докато според други това е проблем.

В неделя се разбра, че за пръв път от 20 години насам властта възнамерява да промени законовия текст, регламентиращ валутния курс на лева към еврото, без да изменя сегашното съотношение 1.95583 лева за едно евро. Промените са в закона за БНБ и са внесени от председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Предложението ѝ е да се запише, че от датата на участие на България в ERM II официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и споразумения.

Петър Ганев: Шансовете да се договори друг курс са минимални

"Без подобен текст в Закона за БНБ нямаме правно основание да сме в ERM II", коментира пред в. "Сега" икономистът от "Института за пазарна икономика" Петър Ганев. По думите му промяната не влече негативни последици за валутния борд и той ще остане до влизането на страната в еврозоната.

Според Ганев централният въпрос в случая е какво се случва с преговорите за курса, които България ще води с държавите от еврозоната, Дания и ЕЦБ. "След като членството в ERM II предполага преговори и взаимно съгласие за централния курс между еврото и лева, възможно ли е да договорим друг курс? Макар на теория това да е възможно, практически шансовете са минимални", смята Петър Ганев.

"Когато валутният борд работи, няма причина някой насила да сменя курса. А валутният борд в България работи и това е доказано през годините. Мандатът на правителството и БНБ е да влезем в ERM II само при текущия курс", посочва още икономистът.

Красимир Ангарски: Няма нужда от този текст

"Няма нужда от внесените текстове в закона за БНБ", каза пред БНР финансистът Красимир Ангарски, който ръководеше групата при въвеждането на валутния борд в България.

Той обясни, че в договора за присъединяването на страната ни към Европейския съюз има изрично записан текст, в който се казва, че ще влезем в еврозоната с действащия курс на лева.

"Какво означава "теоретична възможност" да се иска промяна на курса на лева? Ами ако дойде някой друг министър на финансите след Владислав Горанов", попита реторично Ангарски.

Николай Василев: Смяната на курса би била самоубийство

"Няма никакъв риск курсът на лева към еврото да се промени заради предстоящото ни приемане в ERM II", коментира пред в. "Марица" бившият министър на икономиката в кабинета на НДСВ Николай Василев, който сега ръководи инвестиционното дружество "Експат".

"Няма никаква причина след 23 години валутен борд изобщо да се коментира въпросът за излизане от него и промяна на курса на лева към еврото. Това е толкова еретично, колкото да излезем от Европейския съюз и НАТО", каза Василев.

По думите му, ако кабинетът каже, че ще сменя курса на лева, това ще е "самоубийство".

"Вярно е, че сигурно има някакъв кръг от хора, които имат интерес левът да се обезцени при влизането ни в еврозоната. Но със сигурност има и група хора, които искат да излезем от ЕС и НАТО, което изобщо не означава, че това следва и може да се случи", добави Василев.

Той е сигурен, че няма да има промяна на курса. "Аналогиите с други страни, където се е стигнало до девалвация на местната валута и обезценка на влоговете при приемането на еврото, са неуместни. Тези страни не са били във валутен борд като България", добави Василев.

Петър Чобанов: Хората има за какво да се притесняват

"В нашия закон е записан курсът и всички го знаят. Тази стойност е точно котвата на доверие. хората вярват в нашия борд, защото знаят, че тази стойност е записана в закон. След вкарването на този член в закона, който копира европейската практика и процедура, вече тази стойност не стои толкова твърдо. Хората има за какво да се притесняват", коментира пред БНР бившият министър на финансите, а сега преподавател в УНСС Петър Чобанов.

По думите му у нас се прави паралел с Литва и Естония, но в техните закони за валутния борд не е бил записан какъв е валутният курс.

Според Чобанов, ако в закона не се добави гаранция, че всяко следващо правителство няма мандат да се съгласява на друг курс освен сегашния, в бъдеще доверието в борда ще зависи в доверието от конкретния финансов министър и управител на БНБ. "Не знаем в каква политическа ситуация и политическо мнозинство ще се озовем, след като догодина свърши мандатът на сегашното правителство", посочи Чобанов пред националното радио.

От думите му се разбра, че престоят в ERM II може да се окаже по-дълъг, отколкото очакваме, защото България вече не изпълнява един от задължителните критерии за членство в еврозоната – инфлацията. "Инфлацията у нас вече е 2.5 на сто, което е над референтните стойности", каза Чобанов.

Калоян Стайков: Промяната е техническа

Страните, които влизат в ERM II получават гаранция от Европейска централна банка (ЕЦБ), че тя ще помага за поддържане на фиксирания курс и отклонение от него в рамките плюс-минус 15%, обясни Калоян Стайков от "Института за пазарна икономика" пред Блумбърг ТВ.

"Това е естествена стъпка в посоката към присъединяване на страната към ERM II и няма как да се мине без това. Това е техническа промяна, отколкото промяна в курса на политиката", коментира старши икономистът.

"Самата процедура предполага преговори за курса, при който една страна се присъединява към ERM II и именно затова се прави тази промяна. Досегашният закон, който имахме, не беше съвместим с преминаване към ERM II. Бяха направени още промени, за да се отговори на изискванията на ЕЦБ", обясни Стайков.

ЕК позволи на Словакия да ревалвира валутата си през 2007 г., преди да влезе в еврозоната, припомни Стайков. По думите му този пример е обратният на притесненията, че валутата ще се обезцени и ще загубим спестявания.

Мартин Заимов: Не е редно да се прави такава промяна

"Подобна промяна не е необходима и не е редно да се прави", коментира пред Mediapool Мартин Заимов, който е един от бащите на валутния борд и бивш подуправител на БНБ. По думите му премахването на защитата на фиксирания курс от закона ще позволи на много хора да се съмняват в системата. Той смята още, че не е изключено "малки групи хора, разполагащи с голяма власт" да окажат натиск за злоупотреби.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес