Експертиза бави с година "царското" дело за резиденция "Кричим"

Делото за собствеността на резиденция "Кричим" продължава да боксува вече повече от година, а във вторник Пловдивският окръжен съд постанови ново отлагане заради бавното изготвяне на ключови експертизи.

За трето поредно заседание съдебният състав не получи оценъчната експертиза на имота, намиращ се в землището на пловдивското село Куртово Конаре. На 13 октомври бе решено обхватът на анализа да бъде разширен, а към вещите лица в екипа да бъде включен и оценител-лесовъд.

Поради забавен отговор от страна на Изпълнителната агенция по горите, експертът бе определен с почти месец и половина закъснение. Той трябва да уточни земеделските земи и горските територии, влизащи на в района на двореца "Кричим”, както и да провери дали спорният парцел влиза в защитена територия.

Следващото заседание по делото на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза срещу държавата за тази собственост ще бъде на 2 февруари. Изготвянето на съдебно-оценъчната експертиза бе назначено на 9 февруари тази година, но явно 12 месеца не са достатъчен срок този аналитичен труд.

Бившият премиер и сестра му претендират, че са собственици на 12 постройки с 2400 кв. м застроена площ и 371 декара ниви в местността "Ливадите" между село Куртово Конаре и град Кричим.

По делото вече бяха приети като доказателства 49 представени от държавата документа за Интендантството, включително художествена, мемоарна и документална литература като откъси от книгите "Корона от тръни" на Стефан Груев, "Разговори с принц Кирил" на Михаил Топалов, "Български държавни институции" на Веселин Методиев.

На 11 ноември 2008 г. Върховният административен съд (ВАС) определи като "граждански" спора между доскорошния областен управител на Пловдив Тодор Петков (БСП) и бившия лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски за собствеността върху резиденция "Кричим". Това бе първи отказ на съд да върне по административен път имот на бившия премиер. Гражданското дело започна две седмици по-късно.

Вече осем години Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза правят опити да докажат пред местните власти и държавата, че като наследници на цар Борис Трети са законни собственици на резиденцията.

Според бившия областен управител на Пловдив Тодор Петков обаче дворецът "Кричим" е придобит от царското семейство по давност, което означава, че не е строен от него. Освен това той се позова на Търновската конституция, според която царското семейство не може да се разпорежда с държавни имоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България