Експертиза доказа вината на подсъдимия за убийството на Ангел Петров от Катуница

Симеон Йосифов, подсъдим за убийството на 19-годишния Ангел Петров от пловдивското село Катуница, е можел да спаси живота на момчето, ако умишлено не форсирал колата, след като вече го е блъснал. Това е основното заключение на съдебно-техническата експертиза, която бе представена в сряда в по делото.

Ангел бе прегазен на 23 септември 2011 г. от бус, за който се твърдеше, че е управляван от приближени на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро. Впоследствие Рашков беше осъден на 3.5 години за заплахи за убийство срещу Веселин Христев и Иванка Петрова. Случаят предизвика масови безредици в цялата страна.

Експертите по делото бяха единодушни, че във фаталния следобед на 23 септември 2011 г. шофьорът на буса със сигурност е видял младежа пред себе си, но е продължил напред и макар ниска, скоростта е била достатъчна, за да го събори и повлече. Доказано бе, че Ангел е бил с лице към предния капак на буса и притискан от него е отстъпвал назад, докато в крайна сметка неизбежно е бил съборен.

Вещите лица са категорични, че извършителят Симеон Йосифов по всяко време на инцидента е можел да спре или още повече според оправданието му, че "някой" го напръскал с вода в очите, не би трябвало изобщо да потегля и тогава младежът щеше да е жив, макар и вероятно контузен.

Оказва се, че момчето е било не просто прегазено, а буквално премазано от тежкия бус, тъй като тялото му се е оказало притиснато под шасито и влачено 21 метра, смазвайки кости и жизненоважни органи. За съжаление при тези обстоятелства Ангел не е имал никакъв шанс да оцелее, заяви един от експертите инж. Пламен Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?