Експертиза опроверга МОСВ: блатни кокичета край Корал има

Експертиза опроверга МОСВ: блатни кокичета край Корал има

Експертиза, изготвена от ботаника от БАН Чавдар Русев, се разминава драстично с твърденията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), че в района на южния морски къмпинг "Корал" напълно е изчезнал защитеният вид блатно кокиче.

Документът, с който Mediapool разполага, доказва, че в района има популация от защитеното растение и препоръчва пълна забрана на строителството в района.

Изготвянето на експертизата е възложено от Асоциацията на парковете в България и клуб "Екстрем", които настояват за възстановяването на резервата край с. Лозенец.

В периода 17-18 юли тази година на територията на заличения през 2003 година резерват ботаникът от БАН е открил 109 блатни кокичета. Малко преди да бъде направен този оглед, на 6 юли, МОСВ отказа да започне процедура по възобновяване на защитената територия, защото експертите на министерството не открили нито едно блатно кокиче.

МОСВ е правило проверка през юни. Блатните кокичета цъфтят през април и началото на май.

През 2003 г. резерватът е заличен със заповед на тогавашния министър Долорес Арсенова (НДСВ). Няколко месеца по-късно община Царево продава земята за по 7 долара на кв.м. за строителство на вилно селище. Инвестиционните интереси върху тази земя са валидни и към момента.

Според експертизата на ботаника от БАН е напълно възможно на територията на бившия резерват да има по-голяма численост от въпросните 109 блатни кокичета. Той обяснява, че през този сезон популацията от вида е под формата на луковици и трудно може да бъде установена. Експертът препоръчва да се направи нова проверка през април, когато може да се очаква разкриването на по-голяма популация.

В изготвения доклад се казва, че през годините не са полагани усилия за опазването на блатното кокиче. Като конкретни причини се посочват интензивното му събиране през 70-те и 80-те години, засаждането на тополи, както и строителните работи във вече несъществуващия резерват.

За основна заплаха ботаникът счита последните изкопни работи в района, които са отводнили руслото на реката. Те са предприети от община Царево и имат за цел да прокарат ВиК в района на плаж Корал. Канализацията от своя страна е нужна, за да се получат необходимите разрешителни за строеж на ваканционни селища.

Експертът напомня, че блатното кокиче е в Червената книга и е защитен вид. Според него районът е "много важен" за опазването на растителното и животинското разнообразие в тази част от страната. Той препоръчва територията да бъде превърната в резерват или природна забележителност, което би замразило строителството поне в ограничения периметър на резервата. Препоръчва се също да бъдат затрупани изкопите, които отводняват реката. Това от своя страна би блокирало прокарването на канализация от общината за нуждите на частния бизнес.

Все още не е ясно как МОСВ би реагирало на поредното доказателство, че край плаж Корал има блатни кокичета. Още в средата на юни природозащитни организации, включително Асоциацията на природните паркове в България, се обявиха за възстановяване на резервата. Те показаха кадри от местността край къмпинг "Корал", на които ясно се вижда, че блатно кокиче там има. Видеото е снимано през април тази година.

"В резултат на констатациите от проверките, МОСВ не намира основание да предприеме процедура за обявяване на защитена територия в района на къмпинг “Корал”, нито за възстановяване на статуса на бившата защитена територия южно от с. Лозенец", бе отговорът на министерството две седмици по-късно.

От съобщението на МОСВ стана ясно, че поне два пъти за последните 7 години на място са ходили инспектори, които не са видели кокичета. В същото време не става ясно дали те стъпвали на плаж "Корал", когато те цъфтят. Последната им "екскурзия" очевидно не е била в този период.

В разгорелия се спор около видимото за едни и невидимо за други блатно кокиче се приплъзна и съмнение за конфликт на интереси при проверките, назначени от МОСВ, тъй като зам.-министър Ивелина Василева е балдъза (сестра на съпругата - бел.ред.) на главния архитект на Община Царево Димитър Алексиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България