Експертиза ще проверява за нарушения с водоемите в Цар Калоян

Експертиза ще покаже дали има нарушения при изграждането и стопанисването на двата основни водоема, станали причина за огромната приливна вълна и наводненията в община Цар Калоян. Това заяви в неделя пред БНР градският прокурор на Разград Огнян Дамянов, след като преди два дни обяха образувани осем дознания във връзка с жертвите на бедствието. Шест жени, мъж и седемгодишно дете загинаха, след като градът беше залят от вълна, достигаща на места до шест метра.

Образувано е и дознание по член 334, алинея 2 от Наказателния кодекс, който гласи, че при причиняване на наводнение, от което е последвала смърт, се предвижда от 10 до 15 години лишаване от свобода, обясни прокурор Дамянов.

До момента е извършен оглед на трите водоема в близост до града, разпитани са няколко десетки свидетели на водния стълб, поразил селището, както и представители на полиция и на "Гражданска защита", дошли непосредствено след наводнението.

Предстои да се назначи експертиза за това какво е причинило образуването на толкова голям воден стълб, каза прокурорът. Той предположи, че експертизата ще е на национално ниво, с участие на няколко учреждения.

Пред БНР той посочи, че разполагат с доклад отпреди два месеца на "Басейнова дирекция" - Плевен, в чийто район е Цар Калоян. В него се посочва, че няма нарушения при изграждането и стопанисването на двата основни водоема, станали причина за мощната приливна вълна след поройния дъжд.

“Ние обаче няма да се доверим изцяло на тези доклади, а ще проверим дали действително ситуацията е била такава и дали те са изготвени коректно”, каза Огнян Дамянов.

Според него би следвало да се преразгледа процедурата, по която отдадени на концесия язовири се превръщат в рибарници.

“Предполагам, че в страната има хиляди такива обекти, които се отдават на лица, ...които нямат може би понятие реално как се стопанисва един такъв обект, как трябва той да бъде поддържан, примерно ако завали един силен дъжд, най-грубо казано, кога трябва да се изпусне водата и т.н.”, каза прокурорът. Той уточни, че това е негово лично мнение и че не визира случилото се в Цар Калоян.

Според него при толкова много раздадени обекти, едва ли всички лица знаят как да ги стопанисват.

Всички образувани дела за наводненията са взети на т.нар. специален надзор, което изисква от съответния наблюдаващ прокурор периодично да изпраща справки за производството на по-горестоящата прокуратура - апелативна и Върховна касационна, каза Огнян Дамянов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?