Експертиза ще установява истинско ли е Панагюрското съкровище в НИМ

Сн. БГНЕС

Експертиза ще установява дали е оригинално Панагюрското златно съкровище, изложено в Националния исторически музей (НИМ), съобщи сензационно директорът на музея Божидар Димитров.

Проверката ще направим самите ние по молба на пловдивския директор (на археологическия музей в града) д-р Кисьов, който е открил във фондовете част, отчупена от един от деветте златни съда, продължи шефът на НИМ пред Дарик радио.

По думите му, ако тази безусловно оригинална част се изследва и нейните характеристики съвпаднат със съда, от който е отчупена, то ще бъде очевидно, че самият съд не е сменен, както и цялото съкровище.

Парченцето е част от съд с форма на елен и не е пътувало по страната и чужбина, съобщи от своя страна директорът на пловдивския музей д-р Костадин Кисьов.

Той уточни, че въпросната част остава, след като през 1974 г. вземат Панагюрското съкровище от пловдивския музей със заповед на Людмила Живкова. Размерите на отчупената част са 5 на 3 сантиметра.

Очаква се следващата седмица въпросното парченце да пристигне в София, а до месец да има вече и резултати от проверката.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?