Експертизи бавят делото за смъртта на детето на Ивайло Московски

Борислав Сарафов

Националната следствена служба (НСлС) все още очаква експертизите по делото за смъртта на четиригодишния син на транспортния министър Ивайло Московски, за да приключи разследването. Това стана ясно в понеделник от думите на ръководителят на НСлС Борислав Сарафов, който е и заместник-главен прокурор.

"Извършени са многобройни действия по разследването, извършени се повторни огледи на местопроизшествието. Разследването в голяма степен зависи от заключенията на назначените експертизи. Докато не бъдат извършени всички указани от прокуратурата процесуално-следствени действия, ние не можем да приемем делото за завършено. Не следствието, не разследващият следовател решават кога едно разследване е приключило. Това го решава наблюдаващият прокурор в зависимост от обема събрани доказателствени материали", каза Сарафов, цитиран от БНР.

По делото работи екип от следователи, ръководени от заместник-директора на следствието Магдален Маринов. Шефът на следствието не се ангажира с прогноза кога ще приключи работата по делото.

През февруари прокуратурата обяви, че е образувала дело за убийство по непредпазливост на сина на транспортния министър Ивайло Московски Кристиян. Четиригодишното момче загина при инцидент с моторна шейна, управлявана от баща му на 2 февруари в ски курорта Боровец.

Досега властите са изключително лаконични по отношение на трагичния инцидент, което е в рязък контраст с действията им срещу други граждани при сходни житейски трагедии.

Инцидентът се случи в началото на февруари на регулирано трасе за моторни шейни в района на хижа "Чакър войвода" край Боровец. Тогава дупнишкият вестник "Вяра" съобщи, че Московски е бил в компанията на няколко приятелски семейства. Шейните не били наети от местните фирми, а са докарани от София. Машините били изключително мощни.

Във вторник Борислав Сарафов отчете първите си шест месеца като шеф на следствието. Той се похвали с осемкратно увеличение на натовареността на следователите. По думите му делата стават все по-сложни, а следователите се справят все по-добре. Той все пак уточни, че сегашната натовареност на следователите остава недостатъчна. Преди идването на Сарафов в следствието натовареността на следователите е била около едно дело на година, а сега е около седем-осем дела годишно.

"Седем-осем дела на година е по-приемливо от едно дело на година. Делата, които дойдоха тук (в края на миналата година-б.р.) са най-сложните. Ние не трябва да сме едно паразитно звено в съдебната система. Тук има изключително свестни и почтени следователи", каза Сарафов.

Споделяне

Още от България