Експертизите имат основна вина за провала на едно от делата по "Софийски имоти"

Тошко Добрев

Противоречивите експертизи са основната причина за провала на едно от делата за злоупотребите в скандалното общинско дружество "Софийски имоти". Мотивите на съдията от Софийския градски съд Мариян Марков бяха публикувани близо година, след като магистратът оневини подсъдимите.

По това дело прокуратурата изпрати на съд бившия изпълнителен директор на дружеството Тошко Добрев и други девет души. Те са обвинени за неизгодната продажба на 12 имота през 2003 г. в столичните квартали Младост, Иван Вазов, Зона Б-5, Княжево, Горна Баня и на булевардите "Сливница" и "България".

Обвинителният акт се основава изцяло на оценката на имотите, извършена от вещото лице Сашо Николов, според която те са продадени с 2 млн. лева по-малко от реалната им цена.

Съдия Мариян Марков произнесе първата оправдателна присъда на Добрев. През 2012 година той на два пъти бе осъден от други състави на СГС по 4 години затвор за сключени неизгодни сделки с имоти на общинската фирма.

По време на съдебните заседания по делото, гледано от съдия Марков, експертът Сашо Николов сам призна пред съда, че е правил експертизи по интернет, ползвал данни от стари експертизи. В експертизата вещото лице беше написал дори, че един от имотите се намира ж.к. "Дружба" 3, макар да има само 1 и 2.

"В тази връзка настоящата инстанция не кредитира изготвените експертизи от вещите лица. Видно от тях, както и от дадените от вещите лица показания пред настоящия съдебен състав,същите признават ,че при изготвянето на експертизите са допуснати грешки, тъй като времето за изготвянето било кратко, а експертизите са еднотипни и са писани една върху друга", пише съдия Марков в своето решение.

В мотивите към оправдателната присъда съдията описва и несъответствия в обвинителния акт на прокуратурата, заради които за съда останала неразбрана и волята на обвинението.

"Неясна и противоречива е тезата на обвинението с какво действие/бездействие по служба са причинени "значителни вреди" при сключен предварителен и окончателен договор за един имот", се казва в мотивите.

Съдът припомня, че прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу Добрев за 13 сключени предварителни договора за продажба на имоти. Държавното обвинение твърди, че ако не са били сключени окончателни договори, дружеството е щяло да плаща обезщетения. В крайна сметка този въпрос няма ключово значение, защото имотите са продадени на подозрително ниски цени.

Съдия Мариян Марков ударно пише в последните два месеца мотивите по забавените дела от т.нар. "голям обществен интерес". Той вече публикува мотивите по делата срещу Александър Томов (делото "Кремиковци" и ЦСКА) и Христо Лачев (делото "Булгартабак").

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?