Експертна група ще решава съдбата на древното селище под "Струма"

Местене на трасето предполага откриване на нови археологически находки и отлагане с две години

Останките, за коите се смята ,че са на Скаптопара, сн. БГНЕС

Правителството ще се съобрази с мнението на експертите за бъдещето на древното селище, открито по трасето на магистрала "Струма”, заяви вицепремиерът по икономическите в ъпроси Томислав Дончев пред бТВ в понеделник.

Коментарът му е по повод откритите край благоевградските села Зелен Дол и Покровник много добре запазени останки от предполагаемото древно селище Скаптопара. Разкритите 12 сгради, след които гробница и раннохристиянска църква, са датирани в периода ІІІ – VІ век. Местните излязоха с искане за преместване на трасето на магистралата и експонирането на древното селище за привличане на туристи.

От археологическия музей, който прави разкопките, обаче обявиха, че откритите на терена сгради са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Поради тази причина тяхната консервация, реставрация и експониране ще струват скъпо. Те предложиха преместване на гробницата пред музея в Благоевград или в село Покровник.

Според жителите в региона обаче останките трябва да останат на място и готвят референдум за това. Те смятат, че преместването на откритите църква, баня и гробница няма да има същото въздействие, както реставрирането на място. Вече има петиция, която ще бъде изпратена до всички възможни институции. В групата във Фейсбук в подкрепа на Скаптопара вече има над 8000 души.

"Знаем какъв е потокът за Гърция, Банско, Огняново и така нататък. Една част от тези хора да минат оттук, това ще даде тласък на самия град”, коментира Сашо Милчев, общински съветник, пред телевизията.

Още преди ден обаче регионалният министър Николай Нанков обясни, че евентуалното преместване на трасето на автомагистралата ще отложи строежа ѝ с две години. Той допълни, че по казуса е сформирана експертна група, която да вземе предстои да вземе решение, което да не сблъсква двата интереса - скоростното строителство на "Струма" с консервирането, експонирането и социализирането на ценните находки от античния римски град. Затова сме осигурили финансов ресурс в размер над осем милиона лева за разкопките по цялото протежение на АМ "Струма", добави той.

"От около седмица сме в постоянен контакт с министъра на културата Боил Банов, тъй като аз, като обикновен човек, трябва да се вслушвам в гласа на експертите. Те ще преценят какво следва от тук нататък", заяви Нанков в неделя..

"Трябва да минаваме през нови имоти, които нямат парцеларен план, няма процедури по отчуждаване. Ще трябва да стартираме нови процедури, това ще отнеме голям финансов ресурс. Но не може да измерваме историята на базата на няколко милиона лева, ако се наложи изместване на трасето", посочи Нанков. Според него няма гаранция, че при изместването на трасето няма отново да се попадне на археология.

Същата теза изрази в понеделник и Томислав Дончев.

 "Трудно ще бъде изместването наляво или надясно, защото вероятността при изместването да бъдат намерени нови археологически забележителности е голяма. Дали е възможен вариантът естакада – да, той е възможен”, каза вицепремиерът..

Това заяви още, че правителството на ГЕРБ компромиси с историята, с археологическите забележителности не е правило, "ече обаче сме свидетели на нереализирани идеи за музеи на открито".

Той припомни,че кабинетът е отпуснал хиляди левове за подпорна стена на магистралата при Мурсалево, където да бъдат изложени открити ценности. "Мястото пустее. А останки от римската вила, открита на съседен обект, стоят в склад в Кочериново. Самите камъни, изграждали вилата, са струпани и обрасли с бурени в стопанския двор”, посочи Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?